Astronautika: misije

Lander i rover misije Change 4 i dalje operativni

change4

Vrsni poznavatelj događanja s područja astronomije i astronautike, Aleksandar Zorkić (urednik Astronomskog magazina, Novi Sad, op.a.) jednom je prilikom izjavio; „tko bi to rekao, tko bi rekao da će uspjeti..“. Istina pritom nije mislio na kineze ali to je neka druga priča. U našoj priči ne možemo reći da smo baš potpuno iznenađeni.

Kinezi su Mjesec postavili za jedan od prioritetnih zadataka. Dosad su imali sve uspjeh za uspjehom. Doduše u misiji Change 3 lander i posebice rover imali su svojih tehničkih mušica što se nije baš pozitivno odrazilo na vrijeme njihove operativnosti u zastrašujuće surovom ambijentu jedinog nam mjeseca. Lekcije su naučene te je znanje i iskustvo primjenjeno na novoj ekipi.

Aktualna misija koja podrazumijeva lander (Change 4) i rover (Yutu 2) lansirana je prije godinu dana (08.12.2018.) da bi u Von Karmanov krater smješten u Pole-Aitkenovom bazenu na južnom polu s nama nevidljive strane Mjeseca dotaknula tlo trećeg dana ove godine. Zahvaljujući malom triku zasnovanom na atomskoj energiji, i lander i rover uspijevaju preživljavati duge i hladne Mjesečeve noći. Po petnaest zemaljskih dana bez tračka Sunčeve svjetlosti i na temperaturama od blizu -150°C! Sa roverom se Kinezi stalno ali polako i oprezno vozikaju Mjesečevom površinom. Do danas na roverovom kilometar-satu nakupilo se punih 345 metara kotrljanja. CNSA (China National Space Administration) smatra kako će misija trajati još barem godinu dana.

yutu2

Glavni zadaci ovih malih Kineza na Mjesecu su ispitati tehničke mogućnosti održavanja tehnike ispravnom duži vremenski period, ostvariti konstantnu radio-relejnu (!) komunikaciju sa kontrolnim centrom, istražiti sastav i dob površine, izmjeriti temperature noću i danju, kemijski analizirati okružje – posebice u potrazi za vodenim ledom, opažati Sunčevu koronu onako kako je na Zemlji zbog atmosfere ne možemo, detektirati kozmička zračenja i opažati nebo pomoću malog radio teleskopa.


Na ovom linku možemo vidjeti kako se to Yutu 2 kotrlja po Mjesecu; https://youtu.be/1ZmYX5nVwLc

Obzirom sa fotografija i filma nemamo percepciju koliko je to pokretno čudo malo ili veliko, rover možemo vizualizirati kao objekt dimenzija obiteljske ledenice; 1.5x1,0x1,0m sa masom poput pune ledenice (140kg). U bližoj budućnosti slijede nove robotičke misije Made in PRC ka Mjesecu. One će uključivati i sustave za uzimanje i analizu uzoraka te njihovu dopremu na Zemlju. A poslje, možda već u narednom desetljeću, poslje robota na red dolaze i kinezi sa njihovom zastavom na zasad nenastanjenom Mjesecu. 

change4 panorama

Veća slika


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije

Foto...