Astronautika: misije

Nada umire posljednja a indijska je umrla zauvijek

Chandrayaan 2 na put ka Mjesecu krenuo je još 2007. Indijski orbiter i rover sa ruskim landerom nikako nije bila loša opcija za uspjeh misije. Ipak tijekom vremena i usljed „lošeg horoskopa“ po Ruse (Fobos-Grunt, na kojem se temeljio poveći dio landera u misiji Chandrayaan 2) cijeli je projekt sa sva tri ključna elementa spao na indijska leđa. 

chandrayaan 2 udar u mjesec 750

Veća slika

Ambiciozna skalamerija sastavljena od orbitera (Chandrayaan 2), landera (Vikram) i rovera (Pragyan) krenula je put Mjeseca 22.06.2019. Odvajanje orbitera od landera sa roverom prošlo je dobro. Slijetanje je proticalo uredno sve do nekih 2100 metara iznad regolita. Tada je skup programskih pogrešaka i neispravnih (ili krivo tumačenih) podataka na trajektoriji slijetanja doveo do gubitka radio signala. Bilo je jasno da su i indijci, baš kao i nešto prije njih izraelci, stigli na Mjesečevo tlo ali ne po principu mekog već, neplaniranog, tvrdog slijetanja. 

Ipak, u ponekim izjavama indijskih dužnosnika dala se naslutiti mala, ali ipak tinjajuća nada kako je možda lander „nekako“ i uspio sletjeti neoštećen ali bez mogućnosti komunikacije. I to bi bio veliki uspjeh. Sada je ta nada – umrla. 

vikram udar u mjesec

NASAina letjelica LRO snimila je mjesto gdje se jasno vidi kako je Vikram, skupa sa Pragyanom pošteno tresnuo u Mjesečevo tlo i raspao se sve u šesnaest. U potrazi za mjestom udara veliku su ulogu odigrali „neznanstvenici“. NASA je pasionirane ljubitelje svemira pozvala u potragu za nestalim landerom i roverom objavivši fotografije LRO. Ubrzo poslje objave (26.09.2019.) fotografija tridesettrogodišnji Shanmuga Subramanian iz Chennai-a, četvrtog grada po broju stanovnika u Indiji, objavio je pronalazak mjesta udara. Bilo je potrebno još dva mjeseca rada da se sa potpunom sigurnošću može reći: Da, to su ostaci indijske misije na Mjesecu. S druge strane orbiter marljivo i uspješno odrađuje svoju misiju kružeći oko Mjeseca, čekajući na nov pokušaj slijetanja u misiji Chandrayaan 3, možda već dogodine i uz malo više sreće.

Indija tvrdi da je locirala lender Chandrayaan-2 na površini Meseca

Chandrayaan 2 nije uspeo da se meko spusti na Mesec

Lansirana lunarna sonda 'Chandrayaan 2'

Mali izraelski lender nije uspeo da se meko i bezbedno spusti na Mesec.