Astronautika: misije

Indija je, kako smo pisali, imala neuspešnu završnicu svoje misije na Mesec.

U julu mesecu lansirala je letelicu Chandrayaan-2 put Meseca, ta letelice je ušla u orbitu oko satelita i nakon nekoliko krugova otpustila lender i rover sa nadom da će se oba uređaja bezbedno i meko spustiti na površnu. I sve je teklo u redu do pred sam kraj. Na oko dva kilometra od površine Meseca kontrolori u Indiji su izgubili kontakt sa lenderom i time je misija bila okončana. Doduše, postojala je mala nada da je ipak lender sleteo malom brzinom i da nije slupan, ali to bi bilo zaista veliko iznenađenje i za same planere misije.  

merlin 160338453 95b25dee af10 405e bad7 100e74d1f1e1 superJumbo

Radarski sistem u Bangalore u Indiji. Credit Manjunath Kiran/Agence France-Presse — Getty Images

U svakom slučaju odmah nakon što je postalo izvesno da je kontakt sa lenderom izgubljen indijski stručnjaci su se dali u potragu za mestom pada lendera. Direktor indijske svemirske agencije K. Sivan je, kako je juče preneo ASIA PACIFIC rekao da je termalni snimak mesta pada lendera načinio orbiter Chandrayaan-2. Da razjasnimo: Chandrayaan-2 je orbiter koji je sa sobom nosio lender i rover. Deo čitave misije, spuštanja lendera i rovera nije uspešno okončan, ali orbiter i dalje kruži oko Meseca, prikuplja podatke i to će raditi bar još godinu dana.

Illustration of Chandrayaan 2 orbiter lander rover composite orbiting the Moon ISRO
Nad Mesecem (Image: ISRO)

Dakle, orbiter je načinio termalnu sliku mesta pada lendera. Ali to je samo termalni snimak koji ne otkriva jasne posledice, a još manje uzroke neuspeha misije. Zapravo još nije potpuno sigurno da li je i kakva oštećenja pretrpeo lender, mada kontrolori leta smatraju da je sletanje bilo tvrdo i teško, tj. da je lender jednostavno pao s visije od dva kilometra na lunarnu površinu. Oni ipak pokušavaju da sa lenderom uspostave kontakt, ali sve manje i sami veruju u takvu mogućnost.

Chandrayaan 2 nije uspeo da se meko spusti na Mesec

Lansirana lunarna sonda 'Chandrayaan 2'

Mali izraelski lender nije uspeo da se meko i bezbedno spusti na Mesec.

 

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije

Foto...