Astronautika: misije

Pogledajmo najnoviji Spacecraft Locator koji će nas zateći u letnjem solsticijumu

U ovom kvartalu je bilo nekih izmena u rasporedu kosmičkih letilica koje učestvuju u planetnom istraživanju. 'SpaceIL-ov' lunarni lender 'Beresheet'je sada na Mesečevoj površini. Izgledalo je da tokom sletanja 11. aprila sve teče po planu. Nažalost, kako se to kaže, 'kaskada događaja', neposredno pre planiranog sletanja, uzrokovala je da sleti prebrzo, prebrzo da bi preživeo.

Na mapi se nalazi Esina sonda za mapiranje zvezda 'Gaia', koja se okreće sa Zemljom u gravitaciono stabilnoj L2tački, koja se nalazi dalje od Zemlje od Sunca.

'Chang'e-4''Yutu-2'su okončali svoje primarne misije i sada su u fazi produžetka misije. Njihov kompanjon SmallSat, nazvan 'Longjiang-2', pašće na Mesec 31. jula i tako dovesti misiju do kontrolisanog kraja. 'Parker Solar Probe'se približava afelu 1. jula, a očekujemo da će 1. septembra dospeti u treći smrti-prkoseći perihel. 'BepiColombo'je 5. aprila kompletirao pripremnu fazu rada u blizini Zemlje i sada se nalazi u dugoj krstarećoj fazi. Početkom ove godine, JAXA-ESA-ina misija ka Merkuru je prestigla Zemlju leteći unutrašnjom stazom, ali je sada otišla dalje od Sunca od Zemlje. Vratiće se u Zemljinu blizinu u aprilu 2020. godine radi 'fly-bya'.

Na Marsu, 'InSight'se muči da smesti svoju temperaturnu sondu ispod površine, ali je zato njegov seizmometar snimio dobre podatke i konašno snimio jedan (mali) Marsotres. Naučnici se nadaju još. 'Curiosity'trenutno završava prvo bušenje u Glen Torridonu, glinovitu dolinu u podnožju Mount Sharpa. Na Jupiteru, 'Juno'će proleteti kroz dva perijova 21. jula i 11. septembra.

lokator 700
(Mapu redovno osvežava E. Lakdawala) veća ilustracija

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: