Astronautika: misije

Približava se vreme lansiranja rovera Mars 2020, pa je sve više vesti o njegovim budućim istraživanjima. Kako smo već pisalimisija treba da krene put Marsa 17. jula 2020. godine i da se spusti u krater Jezero na Marsu 18. februara 2021. godine, naravno, ako sve prođe po planu. 

Između ostalog rover će imati zadatak i da pronađe, ako postoje, biološke tragove, odnosno da utvrdi postojanje pogodnih uslova za život na Marsu, ako ne sadašnjeg, ono bar prošlog i davno izumrlog. To je istina već standardan zadatak svake Nasine misije na Marsu, ali istovremeno to je trajan zadatak i narednih misija.

atacamarover 1
Rover u pustinji Atakama (Prof Stephen B. Pointing)

Za ovakva istraživanja vrše se i posebne pripreme na Zemlji kako bi na susednoj planeti ono bilo što uspešnije. S tim u vezi je vest da je Nasin zemaljski rover koji istražuje u čileanskoj pustinji Atakama pronašao mikrobe u sredini sličnoj onoj koja postoji na Marsu. Radi se o ekstremno slanoj sredini poput one na susednoj planeti. Život na Zemlji nije svuda podjednako raspoređen već se okuplja tamo gde su uslovi bolji, gde postaje hranljive materije i voda. A toga ima pre svega u kotlinama. U takvu jednu sredinu, a radi se o krateru Jezero, sleteće i rover Mars 2020.

marsovskiLeptir
Mali marsovski leptir (M. Krstić)

Mars je, zbog retke atmosfere i odsustva magnetnog polja negostoljubiva planeta, izložena dramatičnom ultraljubičastom zračenju i zato naučnici više i ne očekuju da nađu život na njegovoj površini. Ali, ispod te površine uslovi su, računaju naučnici, sasvim drugačiji i po život povoljniji. Ispod površine postoje određene zalihe vode, ili je u pitanju bar vlažna sredina, a samo tlo blokira pogubno zračenje i zato tu treba tražiti život. U redu, to se i do sada radilo, ali to je uvek bilo samo blago grebanje i plitko kopanje po Marsu. Ovaj rover u Atakami zavirio je dublje u zemlju i pomenute mikrobe je našao na dubini od jednog metra. 

Istraživači su sa posebnom brigom testirali ovaj rover. Poredili su nalaze do kojih su došli ručno kopajući tlo u Atakami, sa nalazima rovera i – rezultatima su zadovoljni.

To je dobro ohrabrenje za naučnike koji će pratiti rad rovera Mars 2020.

Prema Astronomy

 


Idemo u Jezero! 

Nasa odobrila lansiranje helikoptera u misiji Mars 202


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...