Astronautika: misije

Izraelski lander na putu ka Mjesecu

Svemir više nije ono što je nekad bio. Ekskluziva letova van Zemljine orbite više nije u rukama amerikanaca, rusa, evropljana, japanaca ili kineza. Jedan od petoro finalista Google Lunar X Prize natjecanja, izraelski tim SpaceIL na putu je ostvarenja svog sna.

spaceil lander

 

Njihov lander, Beresheet, krenuo je prema Mjesecu.  Sa raketodroma na Floridi u petak, 22. februara nedugo iza ponoći (02:45 GMT+1) lansirana je SpaceX-ova raketa Falcon-9 koja je u svemir ponijela tri letjelice. Dvije od njih kao primarni teret ostati će u Zemljinoj orbiti; indonezijski satelit Nusantara Satu i USAF ova „istraživačka laboratorija“ S5.

Teško da bi ikoji medij, osim onih čija je specijalnost astronautika, dao ni pet para za ovu informaciju ALI u teretnom prostoru Falcona-9 nalazi se i Mjesečev lander mase 582 kg, visine 1.5 m, promjera 2.0 m. Priča o izraelskoj misiji na Mjesec krenula je sa Google Lunar X Prize nagradom 2007. godine. Malo je tko bio spreman u to vrijeme dati ni jednu jedinu paru da će se iz te priče izroditi „nešto“. Ipak, izraelci su u dvanaest godina uspjeli sakupiti oko sto milijuna USD te u konačnici komercijalnom raketom poletjeti tamo gdje još nitko „iz garaže“ nije bio. Beresheetu će trebati poprilično vremena da stigne na odredište. Aluniranje je predviđeno za 11. aprila. Falcon-9 je jaka raketa ali ipak nema dovoljno potencijala da „u komadu“ postavi dvije letjelice u Zemljinu orbitu a jednu pošalje direktnim putem ka našem prirodnom satelitu. Za tu će rabotu lander morati poprilično koristiti svoje motore ali i gravitacijske zavijutke kako bi uz minimum energije stigao tamo gdje ni Boldy nije bio.

spaceil lander PROMO2

Prođe li putovanje i slijetanje uspješno izraelski lander biti će u povijesti upisan kao nevjerojatna odiseja koja se čak i danas, i vrijeme njezine neposredne realizacije, još uvijek doživljava kao nešto nestvarno. Tijekom aluniranja Beresheet će snimati sve sekvence a tim se poslom baviti još 2-5 dana na Mjesecu (sve dok se elektornika ne pregrije obzirom nije ugrađena „klima“ u lander). Mjeriti će i magnetsko polje u području Mare Serenitatis, na sebi nosi pasivni laser reflektor, vremensku kapsulu sa izraelskom enciklopedijom znanja, ljudi, običaja snimljenom na diskove veličine kovanice od 2 eura.

spaceil timeline

Naučili smo kako su landeri nepokretne tehmičke tvorevine, tamo gdje slete tamo i ostanu no ne i ovog puta. Bude li ostalo dovoljno goriva a lander obavi primarnu misiju, kontrola leta će pokušati ponovo upaliti motore i .. poletjeti par stotina metara ili par kilometara dalje! Možda im to uspije jednom, dvaput ili više, a možda se slupaju već pri slijetanju, vidjeti ćemo. U svakom slučaju možemo im priljepiti patent pokretnog landera na „skakutanje“.  Izraelski tim bio je u društvu pet finalista GLXP natjecanja, zajedno sa našim Team Synergy Moon (Astronomska udruga Vidulini). Kolegama u SpaceIL uputili smo iskrenu čestitku na uspjehu lansiranja i držimo palčeve da sve protekne prema planu te postanu prvi mali-veliki igrači na Mjesecu. Najvećoj tehnološkoj sili svijeta trebalo je desetljeće da pošalje čovjeka na Mjesec, najmanjem timu iz garaže trebalo je desetljeće da pošalje robota na Mjesec. Taskve stvari pokazuju koliko daleko možemo stići kao ljudi kada nešto jako, jako jakoo poželimo i na tome predano radimo.

P. S. Ovo za najmanji tim nećemo kvariti informacijom kako je iza SpaceIL  stalo nekoliko najmoćnijih tehnoloških tvrtki s područja aeronautike, astronautike i popriličan novac. Za naš tim je i deset tisuća puta manji buđet ostao imenica na razini teške znanstvene fantastike.

SpaceX ispalio prvi izraelski Mesečev lender

Izraelski rover ide na Mjesec

Izraelski lender spreman za lansiranje na Mesec!


Komentari

  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... Pre 34 minuta
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije

Foto...