Astronautika: misije

Kineski lender Chang’e 4 se, kao što je već svima koji iole prate astronautske događaje dobro poznato, spustio na drugu, dalju stranu Meseca 3. januara ovde godine. To je bilo prvo sletanje zemaljskog rovera na tu stranu Meseca. O tom lenderu sigurno će se još puno govoriti, a rezultati njegove misije izučavati narednih godina i decenija. A u međuvremenu stigla je i ova fotografija.

content M1303619844LR Close crop anot50m
Na ovoj fotografiji strelicama su označeni lender Chang’e 4 i njegov rover Yutu 2 (gornja strelica). Credit: NASA/GSFC/Arizona State University

Snimak je načinio Nasin Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) koji već gotovo deset godine kruži oko Meseca i detaljno snima njegovu površinu. Sada je snimio i lender Chang’e 4. LRO je zapravo snimio više fotografija, ali je ova od 1. februara najdetaljnija jer je snimljena sa najmanje visine. U trenutko snimanja orbiter se nalazio svega 82 kilometra od površine Meseca. 

change4 oblique
LRO se za ovu fotografiju okrenuo za 70 stepeni prema zapadu, 30 januara kako bi iskosa uhvatio kineski lender. U pozadini se izdiže zid kratera Von Kármán u kome se lender nalazi. Te stene visoke su skoro 3000 metara računajući od dna kratera. Manja slika je zumirani deo sa veće. NASA/GSFC/Arizona State University

Change4 moon
Položaj kratera Von Kármán na Mesecu. (Slika iz programa SkySafari 6 Pro)

krater Von Karman
(Slika iz programa SkySafari 6 Pro)

Von Kármán je veliki udrani krater na južnoj hemisferi dalje strane Meseca. Prečnik kratera je oko 180 kilometara. Njegovo dno je vrlo ravno i glatko. Ono je u prošlosti popljlavljeno lavom, nakon što  je udar nekog tela izrovao krater.  


Change 4 - Svijetla strana istraživanja „tamne“ strane Mjeseca

Napredak kuneskog lunarnog broda „Chang'e 5“

Prvo sletanje na drugu stranu Meseca

'Chang'e 4': Zašto na novim slikama Mesečeva druga strana izgleda crvena?

Sletanje Chang'e 4 na dalju stranu Meseca