Astronautika: misije

Raketom Falcon 9 kompanije SpaceX juče, 21. februara, je lansiran prvi izraelski svemirski brod Beresheet (hebrejski: „Na početku“) put Meseca. Za oko dva meseca, ako sve protekne u redu, taj brod treba da se spusti na našeg svemirskog suseda. To je prvi privatni Mesečev lender i takođe prvo lansiranje izraelskog broda. 

spaceil 14
Izraelski rover, umetnička vizija

Cela misija, zajedno sa letelicom i lenderom košta 100 miliona dolara što je za takav poduhvat sasvim skromna cena. Nasa će tokom čitavog leta, kao i tokom sletanja pružati svoju podršku. 

Potrebno je mesec dana da letelica stigne do Meseca i zatim uđe u orbitu oko njega. 

Put do Meseca obično traje mnogo kraće, tek oko dva dana, ali ovog puta se radi o komercijalnom putovanju. Raketa Falcon 9 nije toliko moćna koliko raketa Saturn V koja je nosila misiju Apolo. Sem toga, Falcon 9 u paketu nosi još dva tereta od kojih je najveći indonežanski telekomunikacioni satelit za koji će biti prikačen i jedan satelit američke vlade te će se i zbog toga put odužiti, jer pomenuta dva satelita prvo treba ostaviti u planiranoj orbiti oko Zemlje. Sem toga, da bi dosegla Mesec, letelica će morati nekoliko puta da obleti Zemlju kako bi stekla dovoljnu brzinu za let do Meseca.

Prvi stepen rakete Falson 9 se vraća na zemlju, kako je to već postala uobičajena praksa sa ovom raketom. 

Po planu, nakon sletanja na Mesec Beresheetće slati podatke sa Meseca oko dva dana, nakon čega će ostati bez energije za dalji rad. Najvažniji instrument izraelskog lendera je magnetometar koji će meriti magnetizam na području u koje sleti. To je inače more Serenitatis. Mesec nema globalno magnetno polje, ali su još 60-tih godine prošlog veka uočena namagnetisana područja, dakle, postoji magnetizam lokalnog tipa. Naravno, Beresheet će slati i druge podatke, pre svega fotografije i video zapise tokom spuštanja na Mesec. Beresheet će takođe moći i da se kreće po površini Mesec, preciznije rečno, moći će da „skakuće“ na kratkim udaljenostima, što ipak najviše zavisi od konfiguracije terena na koji će sleteti. I još nešto, Beresheet će na Mesec postaviti laserski retroreflektor za čiji rad nije potrebna energija a poslužiće za komunikaciju svemir-Zemlja preko Nasine komunkacione mreže Deep Space Network.

Beresheet se neće vraćati kući. Ostaće zauvek na Mesecu i stoga su njegovi tvorci u njega ugradili tri diska podataka, kulturne i naučne vrednosti koji će poslužiti kao svojevrsna vremenska kapsula. Ovi diskovi su prepuni digitalnih datoteka koje sadrža informacije o samom brodu i brojnim, za Izrael, važnim kulturnim prilozima, kakve su hebrejske pesme, umetnička dela dece Izraela itd. Tu su i milioni dokumenta iz celog sveta. Sve je to laserski ugravirano diskove veličine kovanice. To je najgušće spakovan artefakt namenjen za neke buduće generacije koje će, eventualno, jednog dana posetiti mesto sletanja lendera te će moći da vide kakav je život na Zemlji bio 2019. godine.

memorijski disk
Deo vremenske kapsule. Na ovom novčiću je upisan tekst cele hebrejske Biblije. (Image: © Hanneke Weitering/Space.com)

Ovaj let, iako ga finansira privatna kompanija, biće u slučaju uspeha, od velikog značaja za Izrael, već i stoga što će ta zemlja postati četvrta država u svetu koje je meko spustila svoj lender na Mesec. 

Prva letelica koja se meko spustila na Mesec bila je sovjetska Luna 9. Bilo je to 1966. godine. Iste godine taj podvig je ponovio i američki Surveyor 1, a 2013. isto je učinila i Kina sa lederom Chang'e 3.

Izraelski rover ide na Mjesec

Izraelski lender spreman za lansiranje na Mesec!

 


Komentari

  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... Pre 36 minuta
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije

Foto...