Astronautika: misije

Indija je čudo! Jedna od najvećih zemalja na planeti, druga po broju stanovnika, jedna od najbrže rastućih ekonomija na svetu, nuklearna sila koja je po troškovina za armiju na 5. mestu. U kosmosu je zapanjujuće aktivna: poseduje svoje rakete, leti na Mars, šalje orbitere i rovere na Mesec, planira kosmičku stanicu i Indusa u kosmosu, orbitere oko Venere, Jupitera i kometa. Rekorder je po broju satelita lansiranih jednom raketom (104) i po najnižoj ceni misije na Mars! Iako imaju predsednika koga smatraju za jednog od najvećih mazadžija svog javnog mnjenja na svetu, ipak su neki rezultati za respekt.

i1

Retko koja zemlja danas ima tako ambiciozne planove u bližem i daljem kosmosu kao Indija. Danas su politički pod jako velikim pritiskom i uticajem SAD, koja strateški ulaže u njih milijarde godišnje, tako da se može očekivati velika regionalna trka između njih i Kineza.

Indijska kosmička agencija ISRO, koja već dugo najavljuje povećanje svojih aktivnosti, namerava da u 2019. lansira 22 misije, dok im je dugoročni cilj da u sledeće 3 godine pošalju u kosmos 50 raketa, izjavio je predsednik njihove agencije Sivan K.Među ključnim misijama u 2019. trebalo bi da bude lunarna misija 'Chandrayaan-2', indijska solarna misija 'Adytia-L1'i dva demonstraciona leta rakete SSLV (Small Satellite Launch Vehicle).

i2
Lansirne aktivnosti će započeti lansiranjem dva britanska satelita raketom PSLV-XL.

i3
Solarna opservatorija 'Adytia-L1'. Nalaziće se u Lagranžovoj tački L2.

Nakon mrtvog perioda ovog leta, lansirne aktivnosti će započeti u septembru lansiranjem dva britanska komercijalna satelita 'NovaSAR-S' i 'SSTL-S1 4' četvorostepenom raketom PSLV-c42. U oktobru, raketa GSLV Mk-III D2 će poneti satelit 'GSAT-29', nakon čega će uslediti PSLV-c43 sa hiperspektralni imidžing satelitom sa 30 drugih malih satelita.

Zatim će ISRO iskoristiti usluge 'Arianespace' da 30. novembra lansira 'GSAT-11', zbog problema koji su se početkom godine pojavili na motorima indijske rakete, a 'Ariane' će lansirati 'GSAT-31' kao zamenu za isluženi komunikacioni satelit INSAT 4CR, lansiran 2007. a koji će biti isključen u januaru 2019.

'Imamo vrlo uzak prozor za to, a zamena mora da bude u orbiti pre nego što INSAT-4CR prestane da radi da stanovništvo ne bi ništa osetilo,' izjavio je Sivan, dodajući da će PSLV-c45 krajem godine lansirati i radarski satelit 'Risat-2B'.

ISRO se nada da će novu 2019. godinu započeti lansiranjem 'Chandrayaan-2' (o tome sam nedavno pisao), misije koja je do sada već bila odlagana zbog višestrukih promena u projektu. Sivan kaže da će sačekati prozor između 3. januara i sredine marta.

Sledeći veliki projekat će biti 'Aditya-L1', koji će proučavati površinu Sunca, treba da pleti u decembru, dok će u međuvremenu biti lansirana serija komunikacionih satelita i onih za osmatranje Zemlje. Među njima će biti treća generacija satelita klase 'Cartosat' i 'Oceansat', mikrotalasni imidžing sateliti za meteorološke potrebe.

U veća lansiranja spadaće i lansiranje vojnog satelita za rano upozoravanje 'GSAT-20' u avgustu, i 'GSAT-30', koji će zameniti 'INSAT-4A', i 'IRNSS 1J', kao dela indijskog navigacionog sistema, koji će nositi i precizni atomski časovnik.

i4
Satelit 'IRNSS' (Indian Regional Navigation Satellite System) deo je konstelacije od 7 satelita. Težina je 1425 kg a rok trajanja 12 godina.

Pored navedenih, agencija planira dva probna leta rakete SSLV u maju i oktobru, nakon čega bi trebalo da pređe u proizvodnu fazu. 'Ta raketa bi trebalo da košta samo deseti deo PSLV-a, i dok za njenu pripremu za lansiranje treba oko 45 dana, za ovu će trebati samo 72 sata! Uz to, za to će biti potrebno samo 3 do 4 čoveka, naspram 300 za PSLV. Ali ona će moći da lansira teret od samo 500-700 kg i očekujemo da će industrija vrlo brzo početi da ih proizvodi,' kaže Sivan.

Indija planira let kosmonauta 2022.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: