Astronautika: misije

Prava šteta da astrolozi ne rade horoskope za robotičke letjelice oko Marsa jer bi većina njih s opisom «nepovoljnog utjecaja crvene planete u jedanaestoj kući» redovno bila aktualna..No ostavimo šarlatane, po strani, robotima na Marsu i oko njega ovo definitivno nije bio naklonjen radni tjedan.

MRO
Letjelica MRO u Marsovoj orbiti, sada na inžinjerskom liječenju na daljinu

Američki Mars Reconnaissance Orbiter nenadano je prestao s radom i uključio tkz. sigurnosni mod rada. Zasad se još uvijek ne zna što je uzrok četvrtom po redu ovogodišnjem ispadu sustava. Pretpostavlja se kako je riječ o utjecaju jakog kozmičkog zračenja koji su uzrokovali pogreške pri radu ili pak o samim tehničkim problemima na letjelici.

Sve znanstveno-istraživačke funkcije letjelice su prekinute na neodređeno vrijeme. U tkz. «safe mode» letjelica vrši samo nužnu telemetrijsku komunikaciju s Zemljom. Nakon točnog dijagnosticiranja kvara, inženjeri misije poslati će seriju računalnih komandi kakoo bi se operativni sustav ponovo pokrenuo, a letjelica nastavila s radom. Prema riječima MRO managera Jima Ericksona nema razloga za brigu, letjelica sada prolazi kroz duboku dijagnostiku operatera nakon čega će joj biti zadana terapija, a uvođenje u operativnu upotrebu (protekne li sve prema planu) slijedi krajem ovog tjedna.

Ispadi sustava događali su se i drugim letjelicama, no ekipa MRO istraživača i kontrolora misije definitivno mora uvidjeti gdje se i zašto problem točno pojavljuje. Gubitak od 10-tak radnih dana nije problem za višegodišnju misiju, no razmišljanje koje ide korak dalje ukazuje na znatno veće probleme, pa čak i kraj misije u slučaju teških tehničkih problema. Stoga inženjerima predstoji odgovoran zadatak.

MRO se nalazi oko Marsa od 2006. godine, osim znanstvenih istraživanja jedna od njegovih uloga je i radio-relejna postaja za druge letjelice oko i na Marsu. Između ostalih dio komunikacije između Mars rovera Spirit i Opportunity odvija se preko njega. A upravo je već mjesecima na kamenu i pješčanoj dini zaglavljen Spirit u fazi prikupljanja električne energije te spreman za seriju najzahtjevnijih komandi ikada odaslanih nekoj robotičkoj letjelici kako bi se izvukla iz problema. Spirit je tijekom vožnje upao u pješčani nanos na Marsu, a pokušavši se izvući iz nje kotači su upali duboko u pijesak te je donji dio rovera sada naslonjen na kamen. Mjesecima se NASAini inženjeri na poligonu i s inženjerskom kopijom rovera bore kako ga izvući iz gotovo bezizlazne situacije. Veoma ružno vrijeme koje vlada iznad područja na kojem se nalazi Spirit nimalo ne olakšava situaciju.

spirit_humor
«Vadite me odavde», računalno dodan natpis na jednu od fotografija kamera koje prate situaciju oko Spirita

Planirana operacija spašavanja Spirita pričekati će još koji dan a u njoj će sudjelovati i MRO (kojeg također treba izvući iz problema). Jedna crno-humorna fotografija sa Spirita uz računalno dodanim natpisom «Vadite me odavde», možda najbolje pokazuje u kakovim se problemima trenutno nalaze Zemaljski roboti na Marsu.

mars_sasa-nuic
Mars u teleskopu kako ga je snimio Saša Nuić iz Zagreba sredinom avgusta

I da, Mars nije ove dane bio velik poput Mjeseca na nebu kako su to neki mediji prenosili neistinite informacije, nikada ni neće biti velik kao Mjesec za opažače s Zemlje. Mars je jedna od malih «zvijezdica» vidljivih na noćnom nebu, više od stotinu milijuna km daleko od Zemlje..Svijet koji eonima strpljivo čeka da ga istražimo.

Još

O Marosvim roverima

O MRO



Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...