Astronautika: misije

kslv_lansiranje
Južnokorejska raketa KSLV-1 za vrijeme lansiranja

Nakon početne euforije tijekom utorka, južnokorejski poluotok danas ipak ne slavi uspjeh vlastitog svemirskog programa.
Utorak u 10:00 po našem vremenu s novog, Naro svemirskog centra smještenog na jugu poluotoka izvršeno je lansiranje "Korea Space Launch Vehicle-1". Višestupanjske rakete nosača koja predstavlja tamošnji temelj budućih svemirskih misija bez ljudske posade. Prije nekoliko dana ono je bilo odgođeno radi tehničkih i programskih problema na samoj raketi.

Prvi raketni supanj koji je radio četiri minute svoj je posao odradio bez ikakovih problema. U njegovoj su izradi direktno sudjelovali Ruski inženjeri. Ruski blok podignuo je raketu na planiranu visinu te se uspješno odvojio od drugog stupnja kojeg su izradili južnokorejski inženjeri. Nakon devet minuta leta iu odjeljka za teret trebao se odvojiti maleni 100kg masivni satelit STSAT 2. No tu je izgleda došlo do problema. Satelit nije odvojen i cijela je misija samo djelomičan uspjeh. Korejski Aerospace Research Institute još se nije izjasnio o tome, osim što je rečeno kako misija nije polučila planirane rezultate.

Sama raketa dokazala je svoju operativnost. Sada slijedi ispitivanje uzroka neodvajanja satelita, no iz iskustva drugih svemirskih agencija, riječ je zasigurno o manjem problemu koji je relativno lako riješiv ali ga treba pouzdano detektirati kako se ne bi ponovio.
Seoul je dosad direktno investirao preko 500 milijuna USD u svemirski program! Raketa čija visina dostiže gotovo 35m sposobna je u orbitu ponjeti više od stotinu kg korisnog tereta

naro_sc
Južnokorejski svemirski centar Naro na jugu poluotoka

Potpuno slavlje južnokorejanci će ipak morati pričekati do druge prilike, a na nju se neće dugo čekati. Svemirska "hladnoraketna" utrka između sjevera i juga dobrano je u tijeku. Stvar je ne samo tehnologije već i prestiža tko će prvi i tko će bolje rezultate polučiti u svemirskim programima
Zanimljivo je spmenuti kako se južnokorejci u svojem svemirskom programu gotovo u cijelosti oslanjaju na Rusku potporu! Amerikanci im ju zbog svoje politike zaštite visokorizičnih tehnologija nisu htjeli ustupiti.

Predsjednik Lee Myung-Bak je za medije izjavio kako moraju ići dalje; "Mi moramo realizirati naš san i postati vodeća zemlja regije na području svemirskih tehnologija! Čak i ako je potrebno načiniti sedam promašaja da bio osmi bio uspješan ili čak ako je potrebno promašiti osam puta da bi deveti bio uspjeh!"

Južna Koreja dosad je u svemir stranim raketama lansirala čak deset satelita.

Njihov javno obznanjeni plan da se 2020. oko Mjeseca pošalje robotička letjelica a pet godina kasnije na njegovo tlo spusti robotička letjelica u tijeku su tehničke operacionalizacije i nipoštu ne spadaju u "popis lijepih želja" kako su to nazvali poneki kritičari njihovih programa.

Još

Svemirska utrka na poluotoku zaustavljena osam minuta prije lansiranja

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...