Astronautika: misije

Stvar napreduje – 'Lockheed Martin' je 28. februara poslao Nesin 'InSight' lender na mesto lansiranja, vazduhoplovnu vojnu bazu Vandenberg u Kaliforniji. Lansiranje seizmološke misije je sada daleko manje od dva meseca – 5. maja.

i1
Nasina sonda 'InSight' u bazi Vandenberg 1. marta 2018. tokom poslednjih priprema za majsko lansiranje.

Ovih nekoliko slika letilice napravljeno je neposredno pošto je izvađena iz ambalaže posle dolaska avionom u vojnu bazu.

Mnogi koji su videli sliku nisu mogli da dokuče šta su te ploče ispod kosmičkog aparata, povezane sa belim prstenom. Da razjasnimo – radi se o krstarećem stepenu, delu hardvera koji će Marsov lender pretvoriti u međuplanetnu letilicu. On ima solarne panele, radio-antene, trastere i verovatno neku vrstu navigacionih senzora (zvezdane skenere). Ovo je pogled odozgo:

i2
'InSight'
pred povezivanje sa krstarećim stepenom. Ova slika prikazuje gornji deo krstarećeg stepena Nasinog 'InSighta'. Vide se rašireni solarni paneli.

i3
Lender će biti smešten iznad krstarećeg stepena u zaštitnom omotaču koji će tolom leta do Marsa štititi lender, a prilikom leta kroz atmosferu štititi od velikog zagrevanja.

i4
Sivi štit na slici je ustvari leđni deo zaštite (back shell) koja će zajedno prednjim termoštitom (heat shield) činiti aerodinamičku zaštitnu čauru (aeroshell) u kojoj će se nalaziti lender.

Nije lako odmah prepoznati krstareći stepen jer je za one koji prate misije na Mars mnogo manji od krstarećeg stepena koji je pre sedam godina poneo rover 'Curiosity'. Taj je zahtevao veće solarne panele, ali što je još važnije, veći prsten radijatora i cevi iza njih koje su odvodile višak toplote iz RTG-a koje bi inače bile stvarno loše za rover i raketni ranac za sletanje koji je bio smešten unutar kapsule.

Kad krene misija, pisaću detaljnije o 'InSightu'. Lansiranje će biti u cik zore. Ako bude 5. maja, lansirni prozor će biti otvoren od 4:05 po lokalnom vremenu. Ali pošto se zna da je nebo iznad baze vrlo često u magli, svašta može da se desi, pa i odlaganje lansiranja.

i5

InSight na Mars u martu 2016

Preuzmite svoju kartu za let ka Marsu

InSight novo ime za otkrića na Marsu

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...