Astronautika: misije

Drugi primjerak Virgin Galactic-ova suborbitalnog svemirskog broda tipa SpaceShipTwo, VSS Unity, obavio je uspješni let 11. januara pri čemu su piloti Mark Stucky i Michael Masucci iskušavali ponašanje letjelice do maksimalnih brzina od 0.9M koje letjelica postiže bez korištenja raketnog pogona.

vss unity 13012018

Bio je to prvi let VSS Unity-a od avgusta prošle godine. U međuvremenu su konstruktori izvršili nekoliko preinaka na letjelici u cilju poboljšanja sigurnosti i upravljivosti letjelice. Nakon otpuštanja od matičnog broda (specijalnog aviona White Knight Two) VSS Unity je nastavio let poput jedrilice. Iako na letjelici nije bio montiran raketni motor, njegove komponente i gorivo je u volumensko-masenom obliku odglumio specijalni rezervoar sa vodom. U drugoj fazi leta VSS Unity-a voda je izbačena iz rezervoara kako bi se vidjelo ponašanje letjelice u konfiguraciji „pun/prazan“ rezervoar goriva.

Virgin Galactic zasad nije obznanio datum testiranja ove letjelice sa raketnim motorom. VSS Unity namijenjen je za turističke letove iznad Karmanove granice svemira. Dva pilota i šestero putnika na visinu od 15 km ponijeti će White Knight Two a zatim će VSS Unity vlastitim raketnim motorom krenuti na visine od preko 110 km te se polako, poput jedrilice u zadnjoj fazi leta vratiti na pistu Virgin Galactic-ove Svemirske luke America u Kaliforniji.

Podsjetimo se kako je prva letjelica ovog tipa, VSS Enterprise, izgubljena je u udesu 31. oktobra 2014. pri čemu je poginuo kopilot Michael Alsbury.


Komentari   
Okavango
+3 #1 Okavango 18-01-2018 10:29
Marino u totalnoj ofanzivi, relevantnost sajta + 200% :)

Super članci Marino, super info, hvala.
Dodaj komentar