Astronautika: misije

Vojni satelit “Zuma” koji je lansiran raketom-nosačem “Falkon-9” kompanije SpaceX, pao je u Indijski okean.

Satelit neobičnog naziva “Zuma” je lansiran 8. januara 2018. sa Kejp Kanaverala. Bio je to prvi kosmički start u ovoj godini. U prvom izveštaju, javljeno je da je lansiranje proteklo uspešno. Rečeno je da se prvi stepen nosača “Falkon-9”, po obavljenom poslu, vratio natrag na Kejp Kanaveral, dok je satelit postavljen na orbitu. Medjutim, nekoliko časova kasnije, pojedini mediji su na osnovu informacija iz anonimnih izvora objavili da je usled problematičnog odvajanja tajnog satelita od drugog stepena rakete-nosača korisni teret, umesto na planiranu orbitu, završio na dno okeana. Ubrzo posle toga, na brifingu u Pentagonu navedeno je da je satelit pao u okean i da je, kako je rečeno, “skinut” sa spiska.

ss1

“Falkon-9” kreće sa Kejp Kanaverala sa tajnim sateltiom “Zuma”

Zbog prirode satelita vrlo je malo zvaničnih informacija, tako da ima dosta nagadjanja. Iako su mnogi mediji objavili kraće tekstove o neuspehu sa naslovima u kojima je dominiralo ime Ilona Maska, koliko može da se vidi, raketa-nosač “Falkon-9” je odradila svoj posao. Prvi stepen je odvojen od drugog na vreme i vraćen na Zemlju, u zonu povratka “Falkona” na Kejp Kanaveralu označenu kao LZ1. Drugi stepen je, po svemu sudeći, takodje odradio korektno. Čas i po posle lansiranja, motor drugog stepena je ponovo uključen radi njegovog prelaska na putanju ulaska u atmosferu gde je 20 minuta kasnije sagoreo. Pre toga, iz rezervoara stepena izbačeno je gorivo u kosmički prostor, što je normalna procedura. Ova operacija je snimljena sa jednog putničkog aviona koji je leteo iznad Sudana.

ss2

Snimak oblaka nastalog posle ispumpavanja raketnog goriva drugog stepena rakete “Falkon-9” na visini od oko 900km

ss3

Putanja leta drugog stepena posle lansiranja (gore) i za vreme ulaska u atmosferu (dole). Zona ulaska je obeležena crvenom bojom, dok je žutom bojom označena lokacija aviona sa koga je snimljeno ispumpavanaje goriva

Predstavnik “Nortrop grumana” nije želeo da komentariše šta se desilo, zbog vojne prirode satelita. Istovremeno, Gvejn Šotvel (Gwynne Shotwell), prvi čovek za operacije u kompaniji SpaceX je naveo da je na osnovu analize primljenih informacija “Falkon-9” odradio svoj posao korektno. On se takodje, zbog namene satelita, ogradio od daljih komentara. Po Šotvelu, kako nema indikacija da su potrebne bilo kakve promene u kontrukciji “Falkona”, ili u operacijama lansiranja sa Kejp Kanaverala, nisu planirane nikakve promene u grafiku lansiranja kompanije SpaceX ovog meseca. Kao što smo javljali, pre kraja ove nedelje biće obavljeno “vatreno” testiranje raketnih motora džinovske rakete-nosača “Falkon hejvi” (Falcon Heavy-FH) i to na lansirnoj rampi LC-39A Kenedijevog kosmičkog centra na Kejp Kanaveralu. Njeno prvo lansiranje uslediće veoma brzo posle toga, najverovatnije sredinom januara Mask. Krajem meseca planirano je takodje lansiranja telekomunikacionog satelita Luksemburga pomoću “Falkona-9”. Ova 2018. Je od posebnog značaja za Ilona Maska. Pored prvog lansiranja FH snage preko 60 tona, što će biti jedan od najvažnijih dogadjaja u šesneastogodišnjoj istoriji kompanije SpaceX, Mask planira da do kraja ove godine lansira kosmički brod “Dragon” za čovekov let u kosmos – prvo bez posade, a posle toga, ako sve bude u redu i sa dvojicom astronauta.    

O satelitu nema posebnih detalja, osim da je proizveden u kompaniji “Nortrop gruman” (Northrop Grumman). Cena satelita je procenjena od jedne do nekoliko milijardi dolara, što je najskuplji korisni teret koji je Ilon Mask do sada lansirao u kosmos.

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...