Astronautika: misije

Kina namerava da prema Marsu lansira kosmički aparat oko 2020, a da deset godina kasnije obavi prevoz uzoraka tla sa Crvene planete.

Glavni konstruktor projekta Čžan Žun Cjao je izjavio da Kina planira da za vreme jedne misije postavi apparat na orbitu oko Marsa, a da na njegovu površinu spusti lender sa marsohodom mase oko 200kg. U misiji |e biti korišćena 13 naučna instrumenta – sedam na orbiteru, a šest na planetohodu. Orbitalni aparat će prikupljati podatke o atmosferi Marsa, njegovom elektromagnetnom polju, temperature planete i snimati površinu. Za to vreme, marsohod će proučavati površinu Crvene planete i isprobati sisteme za zahvat uzoraka tla koji će kasnije biti korišćeni u misiju transporta materijala sa Marsa na Zemlju.

Kina rover

Sledeće godine, Kina namerava da obavi misiju “Čange-4” (Chang’e) prevoza uzoraka tla sa Meseca. Podsećamo, poslednji put su uzorci sa Meseca doneti sada već tako daleke 1976. pomoću sovjetske “Luna-24”. Do kraja ove decenije biće obavljena još jedna kineska spektakularna mesečeva misija “Čange-5” – prvo spuštanje jednog kosmičkog aparata na suprotnu stranu Meseca (sa lunohodom).

Pored Meseca i Marsa, Kina će 2036. lansirati aparat prema Jupiteru, a 2046. ka Uranu.       

  

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar