Astronautika: misije

Kako je teško predvideti događaje. Čini nam se da će za koju godinu rakete ovtojiti neki novi svet, a onda ispadne da je za to potrebno ne nekoliko godina, nego puno decenija.

Objavljujemo jedan sjajan tekst Marina Tumpića iz 2008. koji lepo objašnjava kako da se prodre u debeli led Evrope i zaroni u ogroman okean ovog Jupiterovog satelita. Sve što je napisano, stoji, aktuelno je, izuzev godine kada to možemo očekivati :)


Evropa
Zaleđeni oceani Europe 

Svemirske misije današnjice pored znanstvenih rezultata moraju zadovoljavati i svojevrsne "medijske kriterije". Slanje robotičke letjelice (ma gdje u svemir) koja će možda dati samo jedan odgovor na specijalizirano pitanje iz neke znanstvene oblasti veoma je teško "progurati" pored brojnih političkih, ekonomskih i medijskih razloga. Roveri na Marsu primjer su dobro isplanirane i medijski pokrivene, u svakom pogledu isplative misije. Okrenemo li se na drugu stranu, prema Suncu, istraživanja zanimljive Venere nisu toliko medijski aktualna obzirom se na nju zasad nemogu spustiti roveri koji će krstariti geološkim formacijama ženskog nazivlja. No što je sa svijetovima na kojima najvjerojatnije ima vode (ispod leda)?! 

Odgovor na ovo pitanje izgleda leži u nekoj budućoj misiji k Europi, velikom Jupiterovom satelitu za kojeg su nam letjelice Pioneer 10 i 11, Voyager 1 i 2 te Galileo podastrijele dovoljno dokaza o postojanju oceana tekuće, slane vode ispod desetak kilometara debelog površinskog ledenog omotača. Mogućnost da je ovakav habitat povoljno okružje za nastanak i razvoj života, po mišljenju astrobiologa predstavlja dovoljno veliki razlog da se čim prije istraži. U ovom trenutku NASA a niti bilo koja druga svemirska agencija u svijetu nema razrađen ozbiljan plan svemirske misije na Europu, no s velikom se pažnjom gleda na slične projekte koji služe za istraživanja u zaleđenim jezerima Antartike i Arktika. Podmorska robotička vozila (podmornice) idealni su za takve misije. Imaju autonomnost, pokretljivost, mogućnost nošenja većeg broja senzora, kamera.. 

 5
Robotičko podmorsko vozilo "Endurance" 

Podmorsko robotičko vozilo "Endurance" pravi je prototip vozila koji će se jednog dana koristiti na Europi. Zasad se "Endurance" koristi na probnim ronjenjima u jezeru Mendota, kod University of Winconsin (Madison). Kasnije tijekom godine planirano je sondu spustiti u 40m duboko jezero "West Lake Bonney" na Anktartici. U ovom programu sudjeluje i NASA. Zemaljska jezera prekrivena ledenim omotačem tek su blijeda slika Europinih zaleđenih oceana za koje se smatra da mogu biti duboka i do stotinu kilometara!

No prije spuštanja sonde nalik "Endurance" na Europu, mora se pronaći način kako penetrirati kroz kilometre ledenog pokrivača a pri tomu ne oštetiti podmornicu, što je jedan od najtežih problema sa kojima će se susresti inženjeri i planeri misije. Trebati će poraditi i na minijaturizaciji sustava te pogonskom dijelu koji ce zasigurno sadržavati mali nuklearni genereator, neopasan za okoliš..

3
Istraživačko podmorsko vozilo duboko u vodi Atlantika 

No prije slanja podmornice na Europu znanstvenici raznih specijalnosti slažu se kako je nužno najprije poslati letjelicu koja će iz niske orbite, tijekom barem jednogodišnje misije, istraživati taj zagonetni svijet te tako saznati i gdje su najpovoljnije lokacije za spuštanje podmornice. NASAin JPL odjel trenutno radi na konceptualnom dizajnu jedne takve misije, pod nazivom "Europa Explorer". 

4
Koncept letjelice "Europa Explorer" 

Realno je očekivati lansiranje letjelice tog tipa nakon 2015. godine, dok bi podmornica bila spremna za uranjanje u velike oceane Europe negdje iza 2020. godine. 

(15.02.2008.)


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...