Astronautika: misije

Kineski automatski teretni brod "Tjan žou-1" (Tianzhou) se 21. juna 2017. odvojio od orbitalne laboratorije "Tjan gong-2" (Tiangong) i nastavio autonomni let. Time je završena prva etapa njegove misije.

Prethodno, 19. juna teretni brod se odvojio od laboratorije i obavio ponovno spajanje sa njom. Tom prilikom, "Tjan žou-1" se udaljio na pet kilometra od laboratorije i leteo 90 minuta na tom rastojanju. Onda je komandama sa Zemlje ponovo usmeren ka orbitalnoj laboratoriji "Tjan gong-2" i uspešno spojio sa njom. U autonomnom letu, prvi kineski teretni brod je proveo oko pet i po časova. 

t1 iangong2 tianzhou 1 render cmse

Kineski kosmički sistem sastavljen od teretnog broda "Tjan žou-1' (desno) i laboratorije "Tjan gong-2"

"Tjan žou-1" je lansiran 20. aprila sa kosmodroma Ven Čang (Wenchang) pomoću nove rakete-nosača CZ-7. Osnovni cilj misije je provera principijelno novog kineskog kosmičkog broda koji će biti korišćen za prevoz materijala na budućoj kineskoj orbitalnoj stanici čija gradnja kreće 2019. Za vreme prve etape misije, teretni brod je obavio prvo spajanje se orbitalnoj laboratoriji "Tjan gong-2" 22. aprila i obavio dve operacije prepumpavanja goriva u njene rezervoare. Prva je obavljena 27. aprila, a druga 15. juna.

Podsećamo, tehniku prepumpavanja goriva između dva kosmička aparata do sada je jedino koristila Rusija. Prepumpavanje goriva iz teretnog broda u kosmičku laboratoriju omogućava da se njen let oko Zemlje nastavi i sve buduće korekcije orbite obave.

2 docking tianzhou 1 tiangong2 fg cctv 5.jpgTeretni brod "Tjan žou-1' snimljen sa laboratorije "Tjan gong-2" pre spajanja

Onda je 19. juna usledilo odvajanje i ponovno spajanje posle nekoliko časova, kada su kinski stručnjaci imali priliku da testiraju tehnologije neophodne za kontrolu leta dva kosmička aparata na malom rastojanju. Pored toga, proverena je tehnologija prilaska kosmičkoj stanici pod različitim uglovima što će biti od velikog značaja za buduće letove ka novoj kineskoj orbitalnoj stanici.

3 docking tianzhou 1 cargo fg cctvUnutrašnjost teretnog broda "Tjan žou-1" snimljena tokom njegovo leta oko Zemlja

Sledeća etapa misije teretnog broda "Tjan žou-1" obuhvata tromesečni samostalni let na visini od oko 390km, seriju naučno-tehničkih eksperimenata, zatim treće spajanje u ubrzanom režimu i još jedno, treće prepumpavanje goriva u rezervoare kosmičke laboratorije "Tjan gong-2".

Od naučnih eksperimenata posebno su zanimljivi oni vezani za istraživanja rasta ćelija sisara u uslovima mikrogravitacije, detektovanje snopova gama-zraka, analize smanjenja kalcijuma u koštanim tkivima i razlika u snagama slabe i gravitacione sile. Takođe, sa teretnog broda će biti lansiran mali kjub-satelit "Put svile-1" mase 4,5kg, predvodnik porodice od trideset sličnih nano-satelita koje će operisati na različitim talasnim dužinama.

4 silk road 1 release cctv rendering tianzhou1

Trenutak lansiranja nano-satelita "Put svile-1" sa teretnog broda "Tjan žou-1"

Posle autonomnog leta, teretni brod će se po treći put spojiti sa kosmičkom laboratorijom "Tjan gong-2" primenom metodike brzog spajanja koje će biti korišćeno prilikom susreta i spajanja pilotiranih transportnih brodova "[en žou" (Shenzhou) sa budućom orbitalnom stanicom. Trenutno, kineski tajkonauti lete do kosmičke laboratorije dva dana, dok ruski brodovi "Sajuz" lete ka MKS šest časova. Kineski stručnjaci očigledno nameravaju da značajno umanje vreme putovanja tajkonauta i time povećaju vreme njihovog boravka na stanici.      

Posle spajanja se laboratorijom "Tjan gong-2", biće obavljeno poslednje, treće prepumpavanje goriva u njene rezerovare, posle čega će se teretni brod odvojiti i spustiti sa orbite, u guste slojeve atmosfere iznad južnog Pacifika, takozvanog "groblja kosmičkih brodova", gde treba da sagori. Budući teretni brodovi "Tjan žou" će leteti prema kineskoj orbitalnoj stanici gde će snabdevati tajkonaute svim što je neophodno za njihov boravak u kosmosu. Prvi modul kineske orbitalne stanice "Tjan gong" mase 20t treba da bude lansiran 2019.

Teretni brod tipa "Tjan žou" ("Nebeska lađa") ima masu od 13,5 tona ("Tjan žou-1" je nešto lakši, teži 12,9t), ima dužinu od devet i maksimalni prečnik od 3,35m. Unutrašnja zapremina broda je 15 kubnih metara a njegova maksimalna nosivost iznosi 6,5t.     

5 Tianzhou 1 paper modelTeretni brod serije "Tjan žou"

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...