Astronautika: misije

Tiangong 2 u dobroj prilici za opažanje golim okom

  tiangong 2 27052017
  tiangong 2 28052017
  tiangong 2

Gotovo je nepoznato da se u Zemljinoj orbiti osim Međunarodne svemirske postaje nalazi još jedna svemirska postaja, nevelika Tiangong-2 porijeklom iz Kine. Ovih dana ona se nalazi u povoljnom „prozoru za opažanja“ iz naših krajeva. Od danas pa sve do četvrtog dana juna moguće ju je tijekom nekoliko minuta, koliko traje prelet naših krajeva, vidjeti na večernjem nebu kao sjajnu sporoputujuću zvijezdicu sat, dva ili tri po zalasku Sunca.

Večeras (subota, 27.05.) vidljiva je od 21:50 do 21:55. Ugledati ćemo ju najprije iznad zapadnog horizonta, zatim se penje visoko na nebu, prolazi ispod sjajnog Jupitera i kreće ka istoku. Najbliža razdaljina Vidulini - Tiangong-2 iznositi će 483km.

Budete li u prilici pogledajte prema zvijezdama, rijetki su promatrali prelet Kineske svemirske postaje! Promaknu li vam Kinezi večeras, sutra (nedjelja, 28.05.) je nova lijepa prigoda za opažanje kineskog svemirskog laboratorija u vremenu od 22:27 do 22:30 sa sličnom putanjom na zvjezdanom nebu.

Sve do 04. juna biti će moguće u jednom ili dva navrata navečer vidjeti Tiangong-2 kako nadljeće naše krajeve.

Ova svemirska postaja spada u tkz. prvu generaciju sa limitiranim operativnim mogućnostima. Lansirana je 15.09.2016. u kružnu putanju oko Zemlje karakteristika 369 x 378 km a kreće se brzinom od gotovo osam kilometara u sekundi! Sastoji se od tri modula (orbitalnog, prijelaznog i servisnog). Ukupna masa iznosi 8.600 kg , dužina 10.4 m, promjer 3.4 m a dva velika fotonaponska panela mjere po 3.1 x 10 m i upravo su oni „odgovorni“ za refleksiju Sunčevih zraka čiji odsjaj vidimo sa zemlje.

Tiangong-2 se trenutno nalazi u automatskom režimu upravljanja (bez ljudske posade) a na nju je od 22. aprila priključen veliki bespilotni teretni svemirski brod nove generacije Tianzhou-1 koji je po svojim gabaritima čak veći i masivniji od same postaje!


Tiangong 2 kineska svemirska postaja postala operativna


 


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 10 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 10 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 15 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 21 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...