Astronautika: misije

Nasin interplanetarni robot „New Horizons“ je i dalje „on the road“. Pre mesec dana, tačnije 7. aprila, pao je u nesvest (stanje elektronske fibernacije) i probudiće se tek polovinom septembra. Čim su kontrolori misije iz Laboratorije za primenjenu fiziku iz Merilenda ponovo nafilovali glavni brodski računar komandama, usledila je hibernacija.

Vreme brzo leti, pogotovu ako putuješ brzinom od 51.500 km na sat. Prošlog meseca NH je osvojio još jednu medalju, ovog puta za prolazno vreme: naime, 3. aprila u ponoć prevalio je polovinu puta od Plutona – njegove prve mete – do 2014 MU69, Kajperovog objekta pored kojeg će proleteti 1. januara 2019. godine. Tog dana je od oba cilja bio udaljena po 782,45 miliona km.

A onda sam pročitao da je sondu čekala još jedna medalja! Naime, 7. aprila se ponovo našao na pola puta, ali ovog puta na vremenskoj polovini: u 5:24 p.m. po američkom vremenu 7. aprila „New Horizons“ je bio na polovini vremena između najbiližeg prolaska kraj Plutona, koji se zbio 14. jula 2015. u 7:48 a.m., i najbližeg prolaska kraj MU69, planiranog za Novu godinu 2019. u 2 a.m.

Kako je to moguće? Onda sam pročitao da se razlika od skoro 5 dana između markera za daljinu i markera za vreme pojavljuje usled gravitacionog privlačenja Sunca. Sonda ustvari po malo usporava kako se udaljava od Sunca i njegove gravitacije, tako da je sonda prešla dužinsku sredinu puta malo pre nego što je prošla vremensku sredinu putovanja.

Pošto je sonda poslata „u nesvest“ samo dva sata pre događaja od 7. aprila, to znači da je već bila oduzeta kada je prošla kroz vremensku polovinu puta, pa nije ni mogla da slavi.

nh1

KBO među zvezdama: U ciljupriprema za proletanje sonde kraj asteroida, Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) je napravio seriju snimaka (ekspozicije 10 sec) dela neba gde se nalazi njegov budući cilj. Ova slika je mozaik od 45 takvih slika načinjenih 28. januara 2017. Žuta kockica označava predniđenu lokaciju MU69, ali je sam objekat premali (udaljen je 877 mil. km) da bi se stvarno video čak i teleskopom LORRI. To će biti moguće tek od septembra 2018. For a larger version of this image please go here.

Planirana 157-dnevna hibernacija je debelo zaslužena; NH je probuđen posle skoro dve-ipo-godišnje dremke, od 6. decembra 2014, koja je bila najduža u čitavoj misiji. Od tada, pored istorijskog proletanja kraj Plutona i 16 narednih meseci slanja nakupljenih podataka ka Zemlji, NH je obavio desetine daljinskih osmatranja objekata Kajperovog pojasa (KBOs), sakupljao jedinstvene podatke o prašini i naelektrisanim česticama Kajperovog okoliša, i proučavao vodonični gas koji okružuje Sunce, koji se naziva heliosferom.

Trenutno se sonda nalazi na preko 5,7 milijardi km od Zemlje, dok radio-signal putuje sa sonde preko 5 sati da bi ga antene Nasine mreže uhvatile i prosledile do JPL-a.

Tokom trenutne dremke, koja će trajati do 11. septembra, veći deo podsistema NH biće isključen. Brodski računar će raditi na minimumu, kontrolišući opšte stanje i šaljući svake nedelje zvučni signal na Zemlju[1], a jednom mesečno detaljne podatke i stanju i zdravlju sonde.

Postoji mogućnost da se sa Zemlje pošalje komanda o eventualnom buđenju „Horizonsa“ radi provere kritičnih podsistema, prikupljanja novih naučnih podataka o Kajperovom pojasu, i korekcije kursa (po potrebi).

New Horizons“ sprovodi rutinsku dremku u Nasi. Hibernacija ne samo da čuva brodsku elektroniku, nego smanjuje troškove operacije a i oslobađa Nasinu DSL mrežu antena za praćenje i komunikaciju za druge misije.

nh2
NH je udaljen od Zemlje 37,87 AJ, a od 2014 MU69 5,06 AJ. Round-Trip traje 10:29:58 .

nh3
Listajući vesti o „New Horizonsu“ naleteo sam na ovu vest koja mi je očigledno promakla. Oduvek sam predosećao da NASA krije neke stvari od nas, ali eto, u laži su kratke noge, pa je istina ipak izašla na videlo...

 

[1] Već proverena šema: prema vrsti samo osam zvučnih signala može da se utvrdi kakav je status čitave letilice. dijagnoza se šalje neusmerenom antenom jer je glavna u „offu“. Jedan „biip“ znači da je sve OK, dok su ostali rabngirani prema urgentnosti: od „Help me soon“ ili „Help me now“ do „Red Alert! I'm in big trouble“.

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...