Astronautika: misije

Nasina letelica New Horizons (NH), koja u svojoj veličanstvenoj misiji istraživanja dalekih krajeva Sučevog sistema, leti već više od jedanaest godina, na putu je ka svom novom cilju. Ona je na svoje legendarno putovanje krenula 19. januara 2006, februara 2007. je proletela pored Jupitera, a jula 2015. pored Plutona i tako postala prva letelica koje je istraživala ovaj daleki  svet. Na Zemlju je poslala dragocene podatke koji su nam Pluton prikazali u novom svetlu i koji će biti predmet izučavanja narednih godina pa i čitavih decenija.

orbirtePutanja NH i 2014 MU69

Još 2011. zemaljski teleskopi su počeli da pretražuju nebo duž putanje NH kako bi odredili letelici novi cilj. Ali ni jedno zapaženo telo se nije nalazilo u domašaju istraživački letelice. Tri godine kasnije traganju za novim ciljem pridružio se i Svemirski teleskop Habl koji je uspeo da detektuje čak pet potencijalnih objekata za sledeće istraživanje. Jedan od njih bio je 2014. MU69. Avgusta 2015. godine ovaj objekat je izabran za sledeći cilj NH, između ostalog i zato što on, zbog svog položaja, neće zahtevati veliki utrošak dragocenog goriva NH. 

  Kajperov pojas je oblast malih tela Sunčevog sistema u obliku diska iza planete Neptun udaljenosti od 30 AJ do 50 AJ od Sunca i sadrži veliki broj malih tela sastavljenih uglavnom od leda. Izvor je mnogih kratkoperiodičnih kometa (definicija iz Vikipedije)

2014MU69 je objekat Kajperovog pojasa. Otkrio ga je ST Habl 26. juna 2014. Njegova magnituda iznosi oko 27, što ga čini izuzetno teško uočljivim, te nije ni mogao biti opažen nekim zemaljskim teleskopom. Na osnovu njegovog sjaja, a uzimajući u obzir njegovu daljinu, naučnici su procenili prečnik ovog tela na oko 45 kilometara. Suviše je daleko i suviše sitan da bi se čak i Hablom na njemu uočile neke reljefne forme. Orbitalni period objekta iznosi 295 godina. On ima malu inklinaciju (nagib prema ekliptici), a orbita mali ekscentricitet. Po tim karakteristikama spada u klasične objekte Kajperovog pojasa. 

2014MU69 kartaPoložaji Plutona, NH i 2014 MU69 ovog meseca (karta SkySafari)

  Klasični objekt Kajperovog pojasa, objekti Kajperovog pojasa (KBO) s niskim ekscentricitetom koji orbitiraju dalje od Neptuna te nisu pod kontrolom orbitalne rezonance Neptunom. Imaju orbite s velikom poluosom u rasponu od 40 do 45 AJ te, za razliku od Plutona, ne sieku neptunovu orbitu. (iz Vikipedije)

2014MU69 će biti najdalji objekat koji je ikada istraživan letelicom. Sem toga to će biti i prvi objekat koji će biti predmet izučavanja letelicom lansiranom pre nego što je i otkriven.

Naučnici očekuju važne rezultate istraživanja 2014MU69. On je stari objekat koji čuva podatke praskozorja Sunčevog sistema i kao takav može da posvedoči nešto o evoluciji čitavog planetarnog sistema.

Ono što je trenutno interesantno jeste da je NH upravo ovih dana, nakon što je proleteo  pored Plutona, stigao na polovinu puta do novog cilja, do kojeg će doći 1. januara 2019. godine.

Da dodamo još i ovo da će sutra, 7. aprila NH biti uspavana kako bi u miru proveo sledećih 157 dana.


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...