Astronautika: misije

Čitamo ovih dana posvuda kako su opet otkriveni nevjerojatni planeti oko tamo jednog crvenog patuljka. Meni je to sve skupa smiješno i ide mi na živce istovremeno. Zgodan spin znanstvenika da dignu prašinu u javnosti i pokažu da je lova ulupana u svemirski teleskop James Webb opravdana i da će on moći dati odgovore na pitanja koja se spominju. I sad su se svi raspisali o tome, a svakodnevno se otkrivaju planeti oko drugih zvijezda. Koliko puta smo pročitali da je otkriven planet sličan Zemlji. I svaki puta je on sve sličniji Zemlji. Sada su ti planeti najsličniji Zemlji. Pa onda kako tamo postoji voda, atmosfera, blablabla... Novinari nasjeli pa pišu čudesa, javnost je na nogama, a znanstvenici trljaju ruke. Odličan posao da se opravdaju novci za Jamesa Webba i da se poradi na tome da ga se što prije već jednom lansira i pusti u pogon. To što je u njega utošena sva sila milijuna zelembaća više nego je bilo prvotno planiranu, bi se ovime trebala opravdati. Priča me podsjeća na otkriće vode na Marsu. Iako je ona otkrivena u istim tragovima curenja na obroncima kratera još 2011. godine, morala je biti ponovo otkrivena nekoliko godina kasnije, u istom obliku. Mislim, tko tu koga... jelte.

desert

Svaki puta kada je NASA najavljivala "spektakularno" otkriće, svaki puta se dogodilo da su mediji nagađali, pisali svašta, a na kraju od svega toga ništa posebno nije bilo. Ili NASA ima jednog genijalnog stručnjaka za odnose s javnošću, koji odlično zna kako "dignuti prašinu", ili tu nešto ne štima. NASA-i ne priliči da pravi medijske spektakle u stilu žutog tiska, a upravo to se zadnjih godina događa. Ili su prolupali ili su postali genijalni. Biti će zanimljivo vidjeti što će se događati.

Kako rekoh, NASA je bacila kost i sada je prepustila medijima da odrade onaj "prljaviji" dio posla, da se natječu tko će napisati senzacionalniji tekst. Osim toga, i znanstvenici kako vidim podgrijavaju cijelu stvar pa vele nešto poput "mogućnost postojanja tekuće vode i atmosfere koja je preduvjet za život", a novinari od toga čuju "ima vode, mora, oceana, zraka, biljaka, postoji život". I tako to onda krene.

17A butterfly and a dead girl 48x32cm

No tvrdnje o mogućem životu su po meni, SF. To nećemo znati dok ne dođemo tamo. Prisjetimo se da ni na jednom planetu Sunčeva sustava osim na Zemlji, nismo pronašli nikakav, ali baš nikakav trag života, pa čak niti onaj najelementarniji, kao niti tragove da je isti tamo postojao. Neozbiljno je, ali sasvim neozbiljno, govoriti onda o tome u ovom slučaju kada se oko crvenog patuljka okreće nekoliko stjenovitih planeta.

Međutim, impresivno je da imamo instrumente koji su to otkrili i dali nam hrpu podataka za analiziranje. Nadam se da će ova medijska halabuka dati i konkretne rezultate u korist astronomije. Možda se odgovorni za odobravanje projekata i njihovo financiranje, zbog ovoga malo trgnu i postanu fleksibilniji u budućnosti. Znanost je zaslužila malo više razumijevanja i pozornosti. Makar i ovakve.

Evo, intervju s čovjekom koji je u timu koji je otkrio ove planete, kad on sam govori da, citiram:

"U ovom slučaju možemo reći da smo po prvi put otkrili više egzoplaneta koji su slični Zemlji na kojima možemo tražiti život. Neki od njih mogu biti nastanjivi."

Malo kasnije kaže, citiram:

"Imate li ikakve potvrde da planeti imaju atmosferu osim teorijskih pretpostavki?

Za sada ne, međutim to bi trebalo doći s teleskopom James Webb."

Malo kuri, pa malo hladi. Špekulira, nagađa, napuhuje, ispuhuje... I što sad da čovjek zaključi? Neozbiljno...

Po meni, evo napokon normalne reakcije na ovu "senzaciju": Ante Radonić i Korado Korlević!

mackaLjuti me što su i znanstvenici prihvatili senzacionalizam kao način prezentacije svojih radova. U doba kada smo zatrpani raznim vrstama senzacionalizama koji mi počinju neopisivo ići na živce jer više ništa ne možemo uzeti normalno i iza kojih se krije pusta praznina, više ne vjerujem ičemu što se tako prezentira. I onda umjesto da pročitam otkrili smo to i to, čitam kojekakve blesave "medijskošundske" konstrukcije iz kojih onda moram čupati što je istina, a što nečije nade, želje, ideje, što već. Iz sveg ovog medijskog cirkusa oko tih planeta, ispalo je da su otkrili da su neki od planeta stjenoviti, blizu zvijezde, s revolucijom od nekoliko dana I TO JE SVE! Nema traga atmosferama, nema traga vodi, nema traga onome što su nadrobili jer su to sve IZMISLILI kako bi privukli novinare i potakli ih da pišu o tome. To je ono što tek dolazi u budućnosti, a ne sadašnjosti. Nije me briga što će budući instrumenti TEK MOĆI napraviti, mene zanima što su sada otkrili, onako kako to zbilja izgleda. To od njih očekujem.

A otkrili su ništa, ništa od onoga što već nismo znali i svako malo čitali kako su otkrili nove planete. To rade svaki mjesec i već mi je puni kufer čitanja jednog te istog, otkrivena nova Zemlja, Jupiter, ovo ono. Fer i korektno bi bilo da su otvoreno rekli što su otkrili. Umjesto toga, plasirali su bućkuriš konstrukcija o tome što bi se tamo MOGLO nalaziti. To mene živcira i zato me ta priča nije posebno oduševila i ne dijelim ushićenja oko... oko čega točno? A nije im prvi puta. I sada ti vjeruj znanosti kad njezini predstavnici prave šaradu od svojega rada. Zar mi treba Korado i Ante da bi mi jasno objasnili što su ti ljudi napravili? Zar to ne mogu sam zaključiti? Očito su došla vremena da trebamo imati "prevoditelje" koji će iz hrpe budalaština izvući srž i onda to jasno prezentirati da mi bude jasno o čemu se ZAPRAVO radi. Znanost je otišla kvragu onog trenutka kada su se odlučili na ovakav jadni pristup prezentiranja svojih rezultata. Mogu se ugledati na ekipu iz LIGO koja je vrhunski, jasno i koncizno predstavila detektiranje gravitacijskih valova, bez tračka senzacionalizma, a bilo je senzacionalno zapravo. Tako se to radi. Savršeni primjer kako treba predstaviti rezultate svojega rada.

Ovdje svi blebeću o tome što bi tamo MOGLO BITI. Tamo mogu biti i vanzemaljci što se mene tiče, mene zanima što su TOČNO OTKRILI, a ne što oni misle da tamo može biti. To što oni misle mogu objesiti mačku o rep, ne trebaju mi oni da mi kažu da tamo može biti civilizacija nijemih patuljaka, za to imamo novinare, želim znati što su točno našli svojim istraživanjima. To mene zanima. Špekulacije me ne zanimaju, a oni su u tu zdjelu istresli gomilu svega i što treba i što ne treba. Ukratko, izveli su cirkusku predstavu pred cirkusantima. I to vrlo lošu.


Zašto Nasa to tako radi?


 

Danijel Reponj
Author: Danijel Reponj