Astronautika: misije

Tejk mi to d Mun hani - for many, of kors

soyuz translunarna misija

Prema navodima agencije Sputnik u Ruskom Korolev Rocket and Space Corporation Energia nadaju se kako će biti prvi na svijetu koji će u periodu 2021.-2022. poslati turiste na let oko Mjeseca u svemirskom brodu Soyuz. Ovdje nije riječ o slijetanju na Mjesec već o „turističkom“ putovanju oko Mjeseca koje je tehnički potpuno izvedivo modificiranom, postojećom tehnologijom koju koristimo, odnosno koju ćemo imati na raspolaganju za par godina izjavio je Vladimir Solntsev, direktor Koroleva svemirskog centra.

Ruska kozmonautika je (i) u proračunskoj krizi. Na svakom je koraku prisutna redukcija planiranih programa ili njihovo odlaganje za neka bolja vremena. Kako je sada (opet) moguće da se javno govori o letovima turista oko Mjeseca a zna se da Rusi planiraju reducirati broj astronauta za misije ka Međunarodnoj svemirskoj postaji sa tri na dva kozmonauta kako bi uštedjeli financijska sredstva? Upravo se u toj redukciji krije potencijalna mogućnost za razvoj pilotirane kozmonautike!

RSC Energia tijekom marta planira potpisati ugovore za letove turista na svemirskim brodovima Soyuz. I to upravo na „trećem sjedalu“ svemirskog broda gdje će izostati profesionalni kozmonauti a na njihovo mjesto doći će svemirski turisti. Od 2017. ili 2018. pa do 2021. devet kozmonauta turista trebalo bi po cijeni od 50 do 100 milijuna USD letjeti u svemir. Tom bi financijskom inekcijom Ruski svemirski program dobio vanproračunska sredstva kojima bi bilo moguće napraviti modifikacije svemirskog broda Soyuz za letove oko Mjeseca 2021.-2022. Informacije radi, u sklopu programa Ruskog slijetanja na Mjesec, prva eksperimentalna misija svemirskog broda Soyuz (Soyuz 7K-L1 alijas Zond 5) oko našeg prirodnog satelita bez ljudske posade realizirana je u vremenu 15.-21. septembra 1968.! Imate li volje i želje te nešto „sitno“ novaca za let u svemir sada je pravo vrijeme da počnete učiti Ruski te se obratite tamošnjoj ekipi za rezervaciju sjedala u svemirskom brodu.