Astronautika: misije

Odgovor g. Milana na članak: Zašto Nasa to tako radi?

nasa kSXH 621x414LiveMint

Ponajprije, nisam siguran da sam tekst sasvim dobro razumeo:

- zar autor teksta zaista iskreno misli da u bilo kojoj zemji na ovoj planeti (he he, ja nemam informacija kako je to na drugim planetama) narod odlučuje o veličini troškova za ispitivanje Vaseljene? Prvu i zadnju reč, kada su u pitanju ti novci, ima vojska te zemlje (Krasnaja armija, JueS Armi, ...)- sve ostalo su samo “demokratske” igre i igrice za “malu naivnu dečicu” (u mojoj mladosti smo imali za to jednu prelepu uzrečicu: “igraju Atelje 212”). Vojni potrebe i vojni programi odlučuju o parama za Vaseljenu... i to je to, dopadalo se to nama ii ne!

- nauka ne ubeđuje narod lažima, to tako rade političari i prevaranti. Zamislite Ajnstajna ili, šta ja znam, recimo Kopernika, kako "propovedaju" svoje naučne nalaze lažima! Možete to da zamislite? Ja ne mogu. Zaista ne.

- grupa naučnika koja opsluzuje OPERA-u se javno izvinila za plasiranu netačnu informaciju o navodno izmerenoj nadsvetlosnoj brzini sledeće godine na konferenciji u Tokiju preko svog direktora: ”Izvinjavam se za pogrešnu informaciju do koje je došlo greškom u koneksijama”. (Ja nikad nisam uspeo da saznam a šta li je to podrazumevao pod “greškom u koneksijama”?).

Dali se NASA ikad izvinila za falsifikat (fotogradija i tekst) kojim se posluzila kada tražila pare za Kjurioziti?

- pretpostavljam da kinezi verovatno nisu ništa otkrili na Mesecu ali nas kinezi nisu ni lagali da idu na Mesecu da bi tamo otkrivali vodu i život! Osećate li razliku?

Ako smo ovo do sad pređvakali, možemo ići dalje (ali ne sa dokazima- dokazi su za sudski postupak nego sa argumentima- nauka operira argumentima).

NASA će morati da proguta dve vrlo velike krastave zabe i to:

1) moraće objasniti da je jos od 1976 godina (od Vikinga 1 i 2) u nauci poznato i opšto prihvaćeno kao nesporno (budući dokazano eksperimentima na Marsu, dakle na licu mesta, oba Vikinga) da na povrsini Marsa postoje sve nužne osnovne gradivne opeke potrebne za život- masti, formaldehidi i t.d. (da ih ne nabrajam sve) ali (eh, uvek ovo ali pokvari stvari !!!) oni nisu nastali kao rezultat bioloških nego fizičko- hemijskih procesa (Sunce nemilosrdno prži marsovu površinu budući da nepostoje filtri atmosfere).

2) kad tad moraće javno obnaroditi (priznati?) da na Marsu, sve dosad, nisu našli ni jednu jedinu molekulu vode (sećate se ono Nusić pa Autobiografija a u njoj Hemija- “piješ vodu kao vo a ne znaš šta je to H2O”). Jednostavno, nema je na Marsu niti je tamo ikada bila! NASA jos uvek “zaobilazi istinu” ne objavljujući da tamo nisu nasli ni jednu jedinu molekulu vode. Sve što je NASA (Kjurioziti) od vode “našla” su samo objavljene fotografije na kojima se vidi nešto kao ostaci vododerina i posebni, okrugli kamićci za koje NASA tvrdi da su mogli nastati samo u vodi koja teče. Naravno da bila je odmah opovrgnuta da to uopšte ne mora da biti voda, bilo koja tekučina bi završila isti posao (tekući CO2 je bio prozvan kako dobar kandidat). Čak je NASA več prestala i sa tvrdnjom da je beli pokrov koji se zimi formira na severnom polu Marsa- vodeni led.

Nije jasno otkud autoru teksta informacije da Kjurioziti NIJE imao zadatak da ispituje je li bilo i je li sada na Marsu vode i zivota: naprotiv, osnovni zadatak Kjuriozitija je bio tačno taj i to je vrlo lepo istaknuto na zvaničnom sajtu NASA- e (http://mars.nasa.gov/msl/mission/science/goals/) a sam je Kjurioziti opremljen i tačno takvim instrumentima potrebnim za to (naravno između ostalih puno, puno drugih instrumenata)-  ChemMin., GMS, GC, TLS, ...

Milan

BGFlqbX