Astronautika: misije

Lansiranje kineskog mesečevog aparata "Čang'e-5" (Chang'e) koji treba da se spusti na Mesec i sa njegove površine na Zemlju donese uzorke tla, planirano je za kraj novembra 2017. 

Start je planiran sa novog kosmodroma Ven Čan (Wenchang) u južnoj provinciji Haj Nan (Hainan) uz pomoć najjače kineske rakete-nosača CZ-5. Ova misija treba da obavi četiri principijelno nova zadatka u kineskom mesečevom programu. Kao prvo, "Čang'e-5" treba da sa površine Meseca pokupi uzorke tla, zatim da poleti sa Meseca, obavi spajanje sa orbitalnim aparatom koji će dok je lender na površini kružiti oko Meseca i da se, na kraju vrati na Zemlju. 

Mesečev aparat teži 8,2t i sastoji se od četiri osnovna dela - orbitalnog modula, lendera, uzletnog stepena i kapsule za smeštaj uzoraka tla koja će se vratiti na Zemlju.

Po dolasku na orbitu oko Meseca, od orbitalnog modula će se odvojiti lender koji će se spustiti na Mesec. Posle sletanja, robot-ruka će sa tla sakupiti uzorke i ubaciti ih u kapsulu za povratak. Robotska ruka na vrhu ima bušilicu kojom može zahvatiti maksimalno 2kg uzoraka sa najveće dubine do dva metra. Sa Meseca zatim poleće uzletni stepen, na čijem je vrhu kapsula sa uzorcima. On se spaja sa orbitalnim modulom, posle čega aparat kreće ka Zemlji.

1 china chang e 5 mission lunar liftoffUzletni stepen aparata "Čang'e-5" poleće sa Meseca

Na rastojanju od nekoliko hiljada kilometara od naše planete, kapsula za povratak se odvaja i sleće na teritoriju Kine.

Poslednji put, uzorci sa mesečevog tla su na Zemlju transportovani pre više od 40 godina za vreme poslednje sovjetsko/ruske mesečeve automatske misije "Luna-24".

Zanimljivo, posle "Čang'e-5" krajem 2018. Kina planira sledeću mesečevu automatsku misiju - "Čang'e-4" koja uključuju lender i mesečevo robotsko vozilo koje treba da se kreće po Mesecu i obavlja razna istraživanja tokom dvanaest meseci. Kuriozitet ove misije je u tome što će za vreme nje Kina po prvi put pokušati da spusti jedan kosmički aparat na suprotnu stranu Meseca!

2 6a0147e39d0c83970b0167641764ef970b 320wi

Aparat "Čang'e-4" spušta rover na površinu Meseca

Kao što je poznato, u decembru 2013. na Mesec je sleteo prvi kineski kosmički aparat "Čang'e-3" sa koga je na površinu spušten mali rover nazvan "Jutu" (Yutu). On je funkcionisao na Mesecu do kraja jula 2016.

 3 ChangE 3 lunar lander

Lender kosmičkog aparata "Čang'e-3" na Mesecu

4 Yutu Kineski rover "Jutu" istražuje Mesec

5change 3

Lender aparata "Čang'e-3" (u krupnom planu) i vozilo "Jutu" na Mesecu

Pre ove, obavljena je jedna od najimpresivnijih međuplanetarnih misija svih vremena - misija aparata "Čang'e-2". Ona je započela oktobra 2010. Ovaj aparat je prvo kružio oko Meseca i snimao oblasti za spuštanje kineskog lendera i rovera. Zatim, juna 2011. napušta orbitu oko Meseca i odlazi u Lagranžeovu tačku broj 2 gde stiže avgusta 2011. Pre kineskog kosmičkog aparata u L2 su samo boravili američki i aparati ESA-e. Međutim, ovo je bilo prvi put da jedan kosmički aparat dospe u L2 sa orbite oko Meseca! U aprilu 2012. "Čang'e-2" napušta L2 i kreće, ni manje, ni više nego ka asteroidu 4179 Tutatis koga je decembra 2012, uspešno istražio sa rastojanja od samo tri kilometra. Pre kineskog kosmičkog aparata, samo su sonde NASA-e, ESA-e i JAXA-e (Japana) istraživale asteroide. "Čang'e-2" se trenutno nalazi na oko 200 miliona kilometara od Zemlje i moguće je da ostane operativna do kraja sledeće decenije.

6w34 0change5

Snimak sa aparata "Čang'e-2" Zemlje i Meseca

7Ginger Shaped Asteroid Glides By Chinas Lunar Probe Change 2Asteroid Tutotis snimljen sa aparata "Čang'e-2"

Godine 2014. u oktobru, eksperimentalni aparat "Čang'e-5-T1" je obleteo Mesec, vratio se ka Zemlji, posle čega se od servisnog modula odvojila mala kapsula oblika aparata za povratak kosmičkog broda "šen Žou-11" koja je vraćena na Zemlju. Posle toga, ostatak aparata je nastavio let ka L2 sistema Zemlja-Mesec, i trenutno kruži oko Meseca na orbiti visine oko 200 x 5300km snimajući mesta za spuštanje lendera "Čange'e-5".

9china moon probe landing china space

Kapsula aparata "Čang'e-5-T1" po povratku na Zemlju

Ovu hronologiju kineskih mesečevih aparata završava, odnosno bolje rečeno počinje "Čang'e-1" koji je oktobra 2007. postao prva kineska sonda koja je dospela na orbitu oko Meseca. U martu 2009. aparat je sveden sa orbite i usmeren ka površini, gde je udarivši u tle završio svoju misiju.   

9 r"Čang'e-1" - prvi kineski mesečev aparat

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...