Astronautika: misije

U novembru lansiranje Change 5

Četrdeset i jednu godinu nakon ruske robotičke misije Luna 24 koja je sa Mjeseca na Zemlju (1976.) donjela uzorke površine na sličan zadatak tijekom studenog ove godine kreće kineska letjelica Change 5.

kina mjesecev lander mockup

Lansiranje Change 5 planirano je za novembar ove godine. Ono će se obaviti novom, teškom raketom Long March 5 (uspješno isprobanom u novembru prošle godine) iz Wenchang svemirskog centra smještenog na otoku Hainan.

Change 5 ima masu od 8.200 kg. Nakon lansiranja i puta prema Mjesecu lander će se mekano spustiti na Mjesečevo tlo. Specijalnim sustavom prikupiti će se oko 2 kg materijala, pospremiti u kapsulu na vrhu landera a zatim će ista biti lansirana u njegovu orbitu, spojiti se sa modulom koji će ju zatim uputiti prema Zemlji.

change 5

Kapsula sa uzorcima Mjesečeva tla zaštićena je toplinskom oplatom što će omogućiti preživljavanje prolaska kroz atmosferu Zemlje pri velikim brzinama (testirano u misiji Change 5T1 tijekom 2014.). Završni dio puta kapsula će usporiti i spuštati se pomoću padobrana sve do slijetanja na kineski teritorij.

Cijela misija trajati će nekoliko tjedana. Prođe li sve po planu, ali i za slučaj da nešto zakaže, za 2020. predviđena je „back up“ misija Change 6 koja bi imala zadatak da to isto ponovi ali uzimajući uzorke sa nama nevidljive strane Mjeseca. U bližoj budućnosti Kinezi ka našem prirodnom satelitu planiraju poslati i dorađenu verziju misije Change 3. Ta unaprijeđena kopija (Change 4) na Mjesec će dopremiti lander i rover. Bude li uspješno, biti će to prvo slijetanje na „tamnu stranu“ Mjeseca ikada. Kinezi rade velike pripreme uz mnogobrojna testiranja za ovaj iznimno složen tehnički poduhvat.