Astronautika: misije

Prvi povoljni lansirni prozor nastupa ovog tjedna

 

Računalne simulacije letnog profila sondi HISTRION za vrijeme njihova lansiranja, leta u bliski svemirski prostor, povratka te slijetanja, a koje su provedene tijekom subote i nedjelje, ukazale su na otvaranje prvog povoljnog lansirnog prozora sredinom i krajem ovog tjedna.

HISTRION ZONA 100km L11092016 P11092016

 

Prva prigoda za lansiranje nastupa u srijedu. Slijetanje sonde bi tada bilo na području jugoistočnog Pulskog akvatorija (rt Kamenjak, Medulin, Premantura). Za četvrtak simulacije pokazuju slijetanje oko Rapca, a petak na Riječko područje. Iako nam na zemlji predstoji razdoblje relativno mirnog vremena, različiti rezultati simulacija od subote i nedjelje daju do znanja kako su zračna strujanja u visokim slojevima atmosfere sada poprilično turbulentna.

Ove simulacije treba uzeti sa dozom rezerve. Budu li simulacije i tijekom ponedjeljka povoljne lansiranje HISTRIONa 5 i 6 obaviti će se prvog povoljnog dana ovog lansirnog prozora. Lansiranje sa područja Svemirske luke „Herman Potočnik“, Pula veoma je zahtjevno obzirom je statistička šansa da sonde slete na kopno ili more (ne više od 5km daleko od obale) svega 20%! Lansiranje sa kontinenta znatno je tehnički i vremenski povoljnije, iz tog razloga je primjerice sonda HISTRION-4 prije nekoliko godina lansirana sa poligona DHMZ u Maksimiru. U ovom trenutku šanse za lansiranje HISTRIONa 5 i 6 tijekom ovog lansirnog prozora iznose 50-70%. Bude li lansiranje obavljeno na graničnim vrijednostima letnog profila, ekipa Istarskog svemirskog programa će putem medija i društvenih mreža u realnom vremenu obaviještavati javnost o putanji sondi te mjestu slijetanja kako bi se volonteri mogli uključiti u akciju spašavanja/pronalaska sondi po slijetanju.

HISTRION TEST Dsonda

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...