Astronautika: misije

Prema još uvek nepotvrdjenim informacijama, 1. septembra 2016. u 02:55 po pekinčkom vremenu, sa kosmodroma Djiukuan (Jiukuan) startovala je trostepena rakete-nosača CZ-4C sa satelitom daljinskog sondiranja Zemlje "Gaofen-10". Lansiranje je bilo neuspešno.

rakete kina

Uzroci i detalji neuspešnog lansiranja još uvek nisu objavljeni. Zanimljivo je da kineska oficijelna sredstva informisanja nisu objavili vest da je lansiranja obavljeno, međutim na mrežama se mogu videti fotografije iz oblasti gde je pao prvi stepen rakete u planinskoj provinciji Šensi. Po svemu sudeći, do kvara je došlo za vreme rada prvog stepena.

Strateška komanda SAD koja registruje i prati sve objekte koji dospu na orbitu posle lansiranja kineske rakete CZ-4C nije detektovala nikakav satelit na orbiti.

Ovo je prvo neuspešno lansiranje obavljeno ove godine. 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 5 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 21 sati ranije

Foto...