Astronautika: misije

Pulska svemirska luka u isčekivanju lansiranja sondi put bliskog svemira

SLHP foto pozadina sa IOS Pula
SLHP karta istre
SLHP karta lokacije mapa grada
SLHP pogled iz bliskog svemira

Astronomska udruga Vidulini, sa svojim članovima, suradnicima i partnerima unazad nekoliko mjeseci vrši intenzivne pripreme za predstojeća lansiranja atmosferskih sondi HISTRION 5 i HISTRION  6 u bliski svemirski prostor sa područja Svemirske luke “Herman Potočnik”, Pula. Lansiranja ovih sondi obaviti će se sa padine podno Industrijsko obrtničke škole na Vidikovcu. Lokalitet je u internoj korespondenciji dobio naziv; Svemirska luka “Herman Potočnik”, u čast našem sugrađaninu koji je čovječanstvo prije stotinu godina zadužio svojim radovima opisanim u knjizi „Problem vožnje po svemiru”. Nakon što lansiranja sondi budu obavljena prema gradu Puli biti će i formalno upućen prijedlog da ovaj lokalitet dobije službeni naziv; Svemirska luka “Herman Potočnik”, Pula.

Zbog financijskih neprilika, koje su sada dijelom razriješene, lansiranja su odgađana u dva navrata. Slijedeći lansirni prozor nastupa sredinom kolovoza. Na lokalitetu Svemirske luke “Herman Potočnik” biti će postavljene četiri privremene montažne instalacije – lansirne rampe. Dvije glavne te dvije pomoćne. Sa lansirne rampe “23” poletjeti će HISTRION 6 a sa lansirne rampe “18” HISTRION 5. Pomoćna lansirna rampa “17” poslužiti će za lansiranje pilot sonde HISTRION FPM-B (pola sata prije polijetanja H6) dok će lansirna rampa “09” poslužiti za pozicioniranje sonde HISTRION FPM-A na visinu dvadesetak metara iznad tla (kontrola vjetra na razini lansiranja +20m i snimanje događanja iz zraka). Potonja neće imati samostalni let, već će biti osigurana “lift-kablom”.

Točan datum lansiranja sondi znati će se pet dana prije (tehničko-metereološki uvjeti) nego ona budu obavljena. O svemu će javnost putem medija biti pravovremeno obaviještena. Svi zainteresirani moći će prisustvovati završnim pripremama sondi te samim lansiranjima. Točan program događanja objaviti će se naknadno, a cijela za javnost i medije interesantna događanja na Svemirskoj luci „Herman Potočnik” trajati će od 10h do 14h. Nakon toga, u kasnim popodnevnim satima uslijediti će spasilačke misije pronalaska sondi po slijetanju, njihovo preuzimanje i obrada podataka.

“Osim zanimljivih, nesvakidašnjih događanja te tehničkih i znanstvenih ispitivanja, odnosno istraživanja, na ovaj način cijeli tim angažiran oko Istarskog svemirskog programa, kojeg je inicirala i provodi Astronomska udruga Vidulini sa suradnicima i partnerima, za javnost i medije provodi i edukaciju/popularizaciju na području znanosti i tehnike, izjavio nam je voditelj programa Marino Tumpić.”


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 sat ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 7 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 13 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...