Astronautika: misije

Ove godine se navršava 50 godina od početka emitovanja TV serije Zvezdane staze (Star Trek). Biti gde još niko nije bio, ili hrabro ići gde još niko nije išao je moto ili glavni cilj svemirskog broda Enterprajs i njegove posade. ST Habl nigde ne ide, on se kreće na orbiti od oko 600 km iznad Zemlje ali njegov pogled dobacuje daleko i duboko gde ni jedan pogled nije dobacivao nikada ranije i otkriva nam prirodu do sada neviđenih stvari i pojava.

Kada je „Star Trek“ počeo da se emituje, 1966. najveći teleskopi na Zemlji mogli su da vide samo oko pola Univerzuma – ostalo je bilo nepoznato. Ogromna optička moć ST Habla nas je od 1990. ponela do „krajnjih granica.“

hst2

Upravo objavljene slike Habla otkrivaju deo Univerzuma ispunjenog bližim i daljim galaksijama od kojih se neke vide kao u iskrivljenom ogledalu.

U centru slike je ogromno jato galaksija Abel S1063, udaljeno 4 milijarde svetlosnih godina, okruženo uveličanim slikama mnogo udaljenijih galaksija. Jato sadrži oko 100 miliona miliona solarnih masa u 51 vidljivoj a možda i u preko 400 galaksija.

hst1

Fotografija otkriva efekat savijanja prostora pod dejstvom gravitacije. Ogromna masa galaktičkog jata stvara gravitaciono sočivo u kom savija svetlost galaksija koje leže daleko iza njega i usmerava je prema nama. Ovu pojavu je pre 100 godina predvideo Albert Ajnštajn. Ovaj fenomen omogućava Hablu da vidi galaksije koje su suviše male za posmatranje jer su vrlo udaljene i pripadaju prvoj generaciji galaksija. Tako su otkrivene tek rođene galaksije u prvoj milijardi godina nakon Velikog praska.

Program Granice polja su počeli 2013. NASA-ini timovi svemirskih opservatorija ST Habla, ST Spicer i ST Čandra sondiranjem ranog svemira, proučavanjem velikih galaksija i identifikovanjem uvećanih slika u pozadini ovih galaksija.

Ova jata će pomoći astronomima da unaprede svoje modele distribucije kako obične tako i tamne materije u galaksijama. Tu je ključ za razumevanje prirode tamne materije koja obuhvata najveći deo mase Univerzuma.

Detaljnije na: NUBBLESITE

 

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret

Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 15 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 16 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 17 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 22 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...