Astronautika: misije

Pošto se sonda Novi Horizonti, prošavši pored Plutona uputila ka periferiji Sunčevog sistema vreme je da počnemo da razmišljamo o dostizanju novih granica.

nh surface

To može da bude najbliži zvezdani sistem Alfa Kentaur, udaljen 4,3 svetlosne godine od Sunca. Ovaj sistem se sastoji od tri zvezde, Alfa Kentaur A, B i C. Ova zadnja je mali crveni patuljak i poznata je kao Proksima Kentaur. Da li u ovom sistemu postoje planete još zasigurno ne znamo. Otkriće planete u orbiti Alfa Kentaur B, je objavljeno 2012. pa je opovrgnuto. Jedna studija je 2015. objavila postojanje planete u orbiti zvezde B ali i to nije sigurno.

Mi trenutno nemamo teleskop koji može direktno da vidi planete u ovom sistemu.

Udaljenost od 4,3 svetlosne godine je 40 triliona km. Ako bi koristili postojeću tehnologiju, robotske sonde poslate sa Zemlje bi do ovog sistema stigle za 40 000 godina.

NASA-ina sonda Novi Horizonti se trenutno kreće brzinom od oko 58 240km/h. Da je bila usmerena ka sistemu Alfa Kentaur stigla bi tamo za 78 000 godina!
Treba osmisliti novu interstelarnu tehnologiju putovanja.

Još od 1973 radi se na iznalaženju novih, bržih načina putovanja. Sa brzinama od 4,5 ili čak 7,1 odsto brzine svetlosti ceo put bi trajao od 100 do 50 godina.
Ako bi ostvarili 10 odsto brzine svetlosti put bi trajao 43 godine pod pretpostavkom da se pri toj brzini prođe kroz sistem. Sa zaustavnim putem putovanje bi trajalo 100 godina.

Ovo nije jedini problem. Treba osmisliti i novu tehnologju prijema signala sa interstelarnih sondi. Prijemne antene treba instalirati u spoljašnjem delu Sunčevog sistema kako bi mogli da primimo signal koji nam sonda šalje nazad.

eso1241b

Detaljnije na: PHYSORG

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret

 

Nove tajne u Plutonovoj „Zoni sumraka“

Spremaju se nova iznenađenja sa „New Horizonsom“?

New Horizons: nove granice

„New Horizons“ sminio Kajperca!

Koliko košta „New Horizons“ u poređenju sa drugim misijama?

’New Horizons’ kompletirao manevre ka novom cilju


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...