Astronautika: misije

Nasina sonda “New Horizons” napravila je ovu zapanjujuću sliku Plutona samo nekoliko minuta nakon što je proletela pored njega 14. jula 2015. Slika je napravljena pri velikom faznom uglu, tj. sa Suncem iza Plutona, gledano sa NH.

NH1
Sliku je objavila NASA i Laboratorija za primenjenu fiziku JPL Johns Hopkins, koja upravlja letilicom. Veća slika se nalazi
here.

Kako se vidi na fotografiji, Sunčevi zraci se prelamaju kroz osvetljene slojeve složene Plutonove atmosferske sumaglice. Takođe, na vrhu planetnog srpa mogu da se uoče južne padine ravnice azotnog leda privremeno nazvane Sputnik Planum, kao i planine nazvane Norgay Montes.

Proučavajući ovakve i slične slike Plutona, naučnici „Horizonsovog“ tima skupljaju informacije o Plutonovoj sumaglici i svojstvima površine koje inače ne mogu da dobiju sa fotografija snimljenih tokom preleta iznad površine. Slika je inače snimljena Multispektralnom Visual Imaging Kamerom „Ralph“ (MVIC) sa udaljenosti oko 21.550 km od planete, nekih 19 minuta pre nego što je brod došao u najbližu tačku. Slika ima rezoluciju od 430 metara po pixelu. Prečnik Plutona je 2.370 km.

NH2

Insert u gornjem desnom ćošku pokazuje detalj Plutonovog srpa, uključujući intrigantne sjajne tvorevine (u blizini centra) koje imaju dužinu od par desetina kilometara a koje bi mogle da budu niski oblaci Plutonove atmosfere; ako se to ispostavi kao tačno, onda su to jedini do sada identifikovani oblaci na slikama „New Horizonsa“.

Ti oblaci – ako je to to – vidljivi su iz istog razloga kao i slojevi magle, a to je zato što su svetli: osvetljeni su Sunčevom svetlošću koje se odbija od Plutonove površine pod malim uglom. Atmosferski modeli sugerišu da je moguće da se metanski oblaci formiraju u Plutonovoj atmosferi. Ram inserta ima stranice oko 140 km.

Donji insert prikazuje još detaljniju tamnu stranu Plutona. Taj teren je vidljiv jer je osvetljen odpozadi sumaglicom koja se vidi nad srpom.

Tamošnja topografija podseća na prilično neravan teren, sa širokim dolinama i oštrim gorjem čiji vrhovi dostižu i 5 km. Ta slika, načinjena iz blizine, bolja je od slika niže rezolucije koje prikazuju isti teren nekoliko dana pre najbližeg prolaska.

Zato ovaj osenčeni teren služi kao korisna „uporišna tačka“, pružajući naučnicima redak, detaljan kroki terena ovog tajanstvenog dela Plutona koji je sonda zabeležila u visokoj rezoluciji ali samo u sumrak. Ovaj insert koji je tu prikazan širok je 750 km.


Spremaju se nova iznenađenja sa „New Horizonsom“?

New Horizons: nove granice

„New Horizons“ sminio Kajperca!

Koliko košta „New Horizons“ u poređenju sa drugim misijama?

’New Horizons’ kompletirao manevre ka novom cilju


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 12 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 18 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...