Astronautika: misije

Prošle godine je pominjana ruska inicijativa za slanje broda sa posadom oko Venere i Meseca negde oko 2012. godine, koja bi trebalo da iskoristi neuobičajen i vrlo povoljan lansirni prozor. Poslednjih meseci projekat je uznapredovao i sada se naziva “Арго“, mada promene nisu uticale samo na ime.

a1 copy
Арго“, ruski brod s posadom leti iznad Marsa i Venere. Ko se ne seća, Argo je bio mitološki brod grčkih junaka Argonauta.

Inicijalni plan je podrazumevao korišćenje jako modifikovanog evropskog broda ATV(Automated Transfer Vehicle)i povratne kapsule (SA[1]) “Союз smeštene unutar (!), koji bi bili postavljeni i orbitu pomoću četiri dodatna stepena „Бриз-М“spojena zajedno. Pošto je takva šema prilično nerealistična, lider stručnog tima Aleksandr Hohlov je morao da izvede nekoliko modifikacija. Brod „Арго bi i dalje bio baziran ka evropskom ATV-u, ali bi se Rusi u većoj ili manjoj meri ugradili u zavisnosti od stepena saradnje sa ESA-om. Na čeonom delu Аргоa bi se nalazio spojni mehanizam sličan onom na budućem ruskom modulu УМ „Причал na njihovom segmentu ISS (treba da bude lansiran 2017.), kao i jedna varijanta panoramskog modula Cupola.

Trenutni plan je sledeći: prvo se na nisku orbitu oko Zemljelansira Аргоbez posade raketomПротон-М. To bi mogla da uradi i ESA sa „Arianom 5“, u kom slučaju ne bi bilo potrebno razvijati novi karbonski vrh prečnika 5 metara za „Протон“. Mesec dana kasnije lansira se jedan dodatni stepen – nekoliko tipova je u igri – koji bi nosio gorivo i spojio se u orbiti sa Аргом. U sledeća 2 ili 4 meseca poletela bi dva dodatna teretnjaka koja bi gore odnela ostatak zaliha. Ubrzo potom bi bio lansiran jedan “Союз prepravljen za međuplanetni let sa dvojicom kosmonauta. Konačno, u orbitu bi bio poslat kriogeni stepen teške klase КВТК[2] (rus. Кислородно-водородный тяжёлого класса)uz pomoć rakete Ангара А5“lansirane sa kosmodroma Vastočni (sa rampe koja još nije izgrađena).

a2 copy
Delovi broda
„Арго“ u Zemljinoj orbiti.

a3 copy
Dimenzije
Агрoа“.

a4 copy a5 copy

Detalj fronta broda.

Аргоbi trebalo da napusti Zemljinu orbitu između 17. i 23. novembra 2021. i već 4. aprila 2022. bi nadleteo Veneru. Posle toga, njegova orbita bi blai tako modifikovana da 12. oktobra iste godine nadleti i Mars. Dvojica kosmonauta će biti prvi ljudi koji bi putovali dalje od lunarne orbite i posetili dve planete, doduše iz orbite. Pogled na Veneru i Mars iz „Kipole“ bio bi fantastičan, iako bi trajao samo po nekoliko časova tokom svakog nadletanja. Ako budžet bude dozvoljavao, tokom misije bili bi ispaljeni i mali sateliti oko obe planete. Posada će se vratiti na Zemlju 27. juna 2023. godine, nakon ~600 dana provedenih u kosmosu, što bi bio novi rekord[3]. Brod Союзbi posedovao kapsulu sa termo-štitom ojačanim tako da može da izdrži povratak u atmosferu brzinom od 11 km/s, poboljšan sistem za komunikaciju i pojačan sistem za kontrolu temperature koji bi izdržao različite termalne uslove koji se javljaju u orbitama Venere i Marsa.

a6 copy
Lansirna konfiguracija broda
Арго“.

a7 copy
Арго
proleće iznad

a8 copy a9 copy a10 copy

I u Sjedinjenim Državama su pre tri godine razmišljali o sličnom projektu, nazvanom „Inspiration Mars“, koji je finansirao kosmički turista i multimilioner Dennis Tito, ali je projekat pao gotovo u zaborav zbog totalne nezainteresovanosti Nase. Kako sada stvari stoje, ni Аргоnema puno šansi da uspe, dokle god se oslanja na saradnju sa ESA-om koja b trebalo da obezbedi modifikovan ATV – brod se više ne proizvodi – i ostale elemente za misiju. Trenutna politička klima ne pogoduje bilo kakvoj rusko-evropskoj saradnji, naročito ne na polju kosmičkih misija, a posebno ne onoj koja bi trebalo da se nađe u špicu za pet godina. Međutim, kao hrana za našu maštu sigurno ima smisla ...

 

a11 copy   a12 copy

   Tri prvonagrađena amblema misije koja su pobedila na konkursu.

 


[1] Rus. Спускаемый аппарат. Izolovana kapsula koja služi za lansiranje i spuštanje na kraju misije na Zemlju.

[2] Porodica kiseoničko-vodoničnih stepeni koja se pravi u Državnom kosmičkom naučno-proizvodnom centru „Hruničev“. Težina goriva – od 11 do 27 tona.

[3] Postoje razne kategorije, ali najduže u „cugu“ je u kosmosu proveo Valeri Poljakov 1994. (stanica „Мир“) – 438 dana. Prvih 10 mesta u dužini leta drže Rusi.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 10 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 10 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 15 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 21 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...