Astronautika: misije

pdf

Delta IV Heavy

Porodica raketa-nosača „Delta“ zadužena je za kosmička lansiranja u SAD još od 1960. godine. Od tada je izvedeno preko 300 lansiranja, od čega je preko 96% uspešno. Od brojnih verzija, danas lete samo modeli „Delta II“ i „Delta IV“. Lansiranja i proizvodnju svih „Delti“ danas sprovodi kompanija „United Launch Alliance“ (ULA).

DELTA

Raketni program “Delta” NASA je pokrenula krajem pedesetih. Kompanija “Boeing”, a potom “McDonnell Douglas” (prethodno “Douglas Aircraft Missiles and SpaceSystem”), bili su glavni izvođači radova. “Boeing” je u početku napravio jednu raketu proizvedenu od prepravljenog prvog stepena rakete “Thor" kojoj su dodate komponente I i II stepena rakete “Vanguard”. Ta raketa je mogla da ponese u geosinhronu transfernu orbitu (GTO) teret od 54 kg, odn. 181 kg u nisku orbitu (LEO). Ubrzo je “Boeing” dobio zadatak da za potrebe Pentagona proizvede “Deltu II”, koja će moći da ostvari nosivost od 2.109 kg na GTO.

Da bi izašli u susret svojim naručiocima, „Boeing“ se obavezao da će nastaviti sa usavršavanjem, te se pojavilo puno konfiguracija. „Delta II“ je imala ogromnu uspešnost lansiranja (danas impozantnih 98,7%), dok je vreme za pripremu lansiranja na rampi smanjeno sa 40 na 24 dana. Raketni sistem „Delta III“ je nastavio tradiciju rasta nosivosti, te je kapacitet na GTO povećan na 3.810 kg a na LEO na 8.292 kg. Lansirni sistem „Delta IV“ je nastavio 40-godišnju evoluciju, pa je nosivost na GTO povećan na 4.440 kg pa čak do 14.220 kg. Nakon inkorporiranja naučenog, kao i upotrebom sve savršenijeg hardvera, „Delta IV“ je nastavila da primenjuje širok spektar mogućnosti u cilju smanjivanja troškova a povećanja pouzdanosti i operativnosti. „ULA“ se obavezala da će sa svojim korisnicima raditi na njihovim zahtevima i obezbediti najbolje uslove za rakete u čitavoj „Delta“ floti.

skica Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(43 strane, 10,5 MB)
download

pdf

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


Intrevju sa „Voyagerom 2“ ... sa obala solarnog sistema

„Voyager 1“ i zvezda Gliesse 445

Ide, ide, ali dokle? „Voyager 1“ je...

Voyager 1 - planovi za produžetak misije ostaju pod znakom ?

Voyager 2 – Prvih 35 godina

Voyager 2 – Prvih 35 godina

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 9 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...