Astronautika: misije

Američke kompanije Orital ATK, SpaceX i Sierra Nevada su potpisale ugogovr sa NASA-om na snadbevanjae američkog dela Medjunarodne kosmičke stanice (MKS) do 2024.

One su dužne da obave po šest teretnih misija u okviru druge etape CRS2 komercijalnog snabdevanja MKS neophodnim materijalima za njeno funkcionisanje do 2024.

Orbital ATK i SpaceX pomoću svojih teretnih brodova Cygnus ("Labud") i Dragon ("Zmaj") snabdavaju stanicu već tri godine, tako da je za njih etapa CRS2 nastavak saradnje sa NASA-om. Kompanija Sierra Nevada, koja je bezuspešno učestovala na tenderu NASA-e za razvoj kosmičkog broda koji će prevoziti američke astronaute do MKS, sada je dobila priliku da sa svojim krilatim brodom, Dream Chaser CS ("Maštolovac") zakorači u kosmos. Dream Chaser je inače jedini "operativni" krilati orbitalni brod koji, medjutim do sada još uvek nije obavio probni let u kosmos. Njegov koncept je pozajmljen sa sovjetskog mini-šatla "Bor-4" korišćenog tokom 80-ih za testiranje krilatog broda "Buran". Masa aparata je 11,3t, unutrašnja zapremina kabine 16 kubnih metara, dok sa stanice može da donese do 5,5 tona. Za razliku od kompanija Orital AKT i SpaceX koje su razvile svoje rakete-nosače, Sierra Nevada će za lansiranje svog minišatla koristiti nosač Atlas V kompanije ULA. 

dc1 dc2
dc3 dc4

Novi teretnjak Kosmičke stanice - minišatl Dream Chaser kompanije Sierra Nevada

Ranije, Orbital ATK i SpaceX su zaključile ugovore sa NASA-om za 8, odnosno 12 misija na MKS ukupne vrednosti 6,8 milijardi dolara. Pretpostavlja se da ukupna suma kontrakta etape CRS2 sa trima kompanija približna ovom iznosu.

Prva teretna misija u okviru etape CRS2 planirana je 2019. Do tada, Cygnus i Dragon će nastaviti da na MKS dostavljaju vodu, hranu, vazduh i naučnu opremu za astronaute na MKS na osnovu ugovora etape CRS1. Godišnje, američki gteretni brodovi su dužni da četiri puta lete ka MKS, dok pored njih tamo neophodne terete dostavljaju takodje ruski i japanski brodovi "Progres" i HTV "Kounotori".

Nedavno su SAD, Rusija, Kanada i Japan objavili najavili nastavak letova na MKS do 2024, dok će Evropska kosmička agencija (ESA) doneti odluku o nastavku njenog učešća u ovom projektu 2017.

 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...