Astronautika: misije

Na kraju jedne davno pročitane i zaboravljene znanstveno-fantastične priče, upečatljiva, posljednja rečenica u podebljoj knjizi glasila je; „Bio je to kraj vječnosti“, gotovo sam bio tužan i smušen jer je cijela priča o civilizaciji iz priče bila predobra da bi samo tako naprsno završilla. A onda, onda sam okrenuo još jednu stranicu na kojoj je stajala jedna jedina, kratka rečenica; „I početak beskonačnosti“, odahnuo sam pročitavši potvrdu da se stvar nastavlja u nekoj novoj dimenziji.

roscosmos logo180Otprilike su u takvoj nekoj sličnoj maniri svjetski mediji prenjeli informaciju o gašenju giganta u svemirskim istraživanjima – Ruske svemirske agencije Roscosmos. Zaista, sa zadnjim danom prošle (2015.) godine Roscosmos kakvog smo znali, Ukazom predsjednika Putina prestao je postojati.

Sa prvim danom Nove godine (2016.) na scenu stupa nova organizacijska struktura sačinjena od dosadašnjih ruskih institucija i to; Federal Space Agency i United Rocket and Space Corporation. Novi gigant za svemirska istraživanja dobio je naziv Roscosmos State Corporation – skraćeno; Roscosmos!

Objedinavanje dvije velike znanstveno-tehničke konglomeracije u jednu gigantsku učinjeno je u smislu smanjenja troškova i povećanja učinkovitosti. Dosadašnji nerijetki šlamperaj u obavljanju poslova te neučinkovitost uzrokovana korupcijom na taj će se način izbjeći odnosno smanjiti, ili se bar tako u Rusiji nadaju.

Stari Roscosmos je otišao u povijest a novi Roscosmos sa današnjim danom kreće na svoju svemirsku odiseju. Koliko će biti uspješniji od prethodnika ostaje da se vidi u godinama koje predstoje. Ruski dužnosnici smatraju kako je ovo dobar potez te se nadaju da će „novi start“ donjeti pozitivne promjene u Ruskom svemirskom programu.

Osobno ne vjerujem kako će ova reorganizacija donjeti velike pomake na bolje. Vertikalne organizacijske strukture i dalje će sačinjavati iste birokratske ekipe. Evidentno je kako se ekipa iz starog Roscosmosa nametnula kao pobjednik u ovoj rošadi nad ekipom iz United Rocket and Space Corporation. Nedostatan buđet za svemirska istraživanja daleko je veći problem u planiranju i izvođenju zahtjevnih projekata od (kozmetičkih) organizacijskih promjena.


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...