logoi

Izveštaj o aktivnostima tokom 2009. godine

Globalni projekat MGA2009 „SVEST  O  UNIVERZUMU"

Koordinator projekta: mr Nataša Stanić

Astronomsko društvo „Ruđer Bošković"

Broj saradnika - volontera koji su se uključili u projekte vezane za globalni projekat SVEST O UNIVERZUMU krajem 2009. godine dostigao je trocifren broj. Aktivnosti projekta bile su uglavnom usmerene na međunarodnu saradnju, realizaciju projekata u Srbiji (od kojih su najznačajniji: „Prvi mobilni planetarijum za Srbiju", likovno - literarni konkurs „Na tebi je da otkriješ svemir", „100 galileoskopa za Srbiju" i astronomski performans „Balon, čaša vode i mobilni telefon") i formiranje mreže stalnih saradnika za seminare, performanse i projekte planirane za školsku 2010/2011. godinu.

Međunarodne konferencije i donacije

„Show Physics" - Evropska konferencija posvećena popularizaciji fizike, Univerzitet u Ženevi, Švajcarska (mart - april 2009, predavanje po pozivu „Baloon, glass of water and a cell phone"). Predavanjem po pozivu predstavljena je mreža Međunarodne godine astronomije 2009 sa 12 globalnih projekata i 140 zemalja učesnica i posebno su istaknute aktivnosti MGA2009 u Srbiji. Premijerno je izveden performans o nastanku, strukturi i veličini Univerzuma „Balon, čaša vode i mobilni telefon", kao primer neformalnog tipa učenja i aktivnog učešća publike. Poslednjeg dana konferencije, u najprometnijem tržnom centru u Ženevi, na štandovima pod znakom  Show Physics učesnici konferencije izvodili su svoje performanse sa ciljem da slučajnim prolaznicima i posetiocima popularišu fiziku i zainteresuju ih za nauku. Na taj način svečano je obeleženo 400 godina Univerziteta u Ženevi.

Projekat Prvi mobilni planetarijum za Srbiju" - napisan je i osmišljen u okviru projekta „Svest o Univerzumu" krajem decembra 2007. godine, kao jedan od glavnih ciljeva MGA2009 u Srbiji. Osnovna ideja projekta je da se formira početna grupa predavača i popularizatora koji bi promovisali astronomiju na teritoriji čitave Srbije - od škola u najudaljenijim planinskim selima do škola u prigradskim i gradskim naseljima. Glavni cilj projekta je da se kod učenika od pretškolskog uzrasta do završnih razreda srednje škole povećaju naučna svest i svest o značaju astronomije za razvoj savremenog sveta i budućnost naše Planete. Kupola na naduvavanje i nova planetarijumska tehnologija predstavljeni su publici prvi put na Festivalu nauke novembra 2009.

Projekat 100 galileoskopa za Srbiju" osmišljen je jula 2009. godine kao dopuna projektu „Prvi mobilni planetarijum za Srbiju" sa ciljem da se što većem broju dece (pretškolskog, školskog i srednjoškolskog uzrasta), osim planetarijumskih projekcija i predavanja u mobilnom planetarijumu, demonstriraju i praktična astronomska posmatranja na jednostavnom modelu teleskopa, sličnom originalnom teleskopu kojim je Galileo Galilej otkrio Jupiterove satelite, Venerine mene, Mesečeva mora i kratere, pojedinačne zvezde u Mlečnom putu i pege na Suncu.

Konferencija SREAC (SubRegional European Astronomical Conference) , Beograd, oktobar 2009 - na konferenciji je održano predavanje „40 Years of Public Observatory and 45 years of Belgrade Planetarium" u kojem su, pored istorijata najstarije institucije za popularizaciju astronomije u Srbiji, redovnih obrazovnih i besplatnih programa Astronomskog društva „Ruđer Bošković" za široku publiku, predstavljene i aktivnosti projekta „Svest o Univerzumu": likovno-literarni konkurs „Na tebi je da otkriješ svemir", astronomska slikovnica za najmlađe „Pirueta i Mlečni put" (u pripremi za štampu za 2010) i korelacija zajedničkih ciljeva, akcija i tema sa projektom „Galilejevi učitelji".

Konkursi, predavanja i performansi u okviru projekta „Svest o Univerzumu"

Likovno-literarni konkurs „Na tebi je da otkriješ svemir" - Nacionalni organizacioni odbor MGA2009 i emisija „Korak ka nauci" Radio Beograda I programa pozvali su sve učenike i profesore osnovnih škola i pretškolskih ustanova da pišu, crtaju i slikaju poneseni kosmičkom inspiracijom. Otkrivanje beskrajne lepote unutrašnjeg univerzuma prvi je korak ka otkrivanju tajni nebeskih tele - od Sunčevog sistema do dalekih galaksija...  Konkurs će se nastaviti i u 2010. godini. Planirano je da najbolje priče, pesme i likovni radovi u više uzrasnih kategorija budu nagrađeni galileoskopima i vrednim knjigama.

U periodu od februara 2008. do početka 2010. godine pristiglo je oko 300 radova iz osnovnih škola širom Srbije, gde su najzastupljenije bile sledeće škole: OŠ „Vasa Živković" (Pančevo), Biblioteka šabačka (Šabac), OŠ „3. oktobar" (Bor), OŠ „10. oktobar" (Subotica), OŠ „Stefan Nemanja" (Niš), OŠ „Đuro Salaj" (Subotica), OŠ „Arčibald Rajs" (Beograd), OŠ „Sutjeska" (Zemun), OŠ „Mladost" (Novi Beograd), OŠ „Knez Sima Marković" (Barajevo), OŠ „Jovan Sterija Popović" (Novi Beograd), OŠ „Mladost" (Novi Beograd), PU „Iskrica" (Zemun), PU „Poletarac" (Barajevo), Škola slikanja za decu „Slobodna ruka" i druge organizacije i ustanove. Radovi su pristigli i iz Velesa (Makedonija), Nancy Ryles (Beaverton, Oregon, USA), Toronto i Vinsdor (Kanada), Sidnej (Australija).

Performans: „Balon, čaša vode i mobilni telefon"

Ovaj performans spaja eksperiment, umetnost i igru, inspirišući najmlađe uzraste lepotom Univerzuma u kojem živimo.  Osmišljen je da pokaže kako se uz nekoliko jednostavnih predmeta iz svakodnevnog života u svakoj školi u Srbiji može ispričati priča o nastanku našeg svemira, njegovom sastavu i njegovoj veličini, što na najdirektiniji način povećava SVEST O UNIVERZUMU kod sve dece, bez obzira na njihovu teritorijalnu pripadnost, predznanje i predispozicije (za različite uzraste definisani su različiti nivoi složenosti priče).

Duvanjem balona simulira se Veliki prasak, nastanak Univerzuma i njegovo širenje. Po balonu se crtaju različiti tipovi galaksija i deca slušaju priču o sastavu kosmosa i osnovnim silama koje njime upravljaju. Uz čašu vode, oživljava se priča o prvim i najbrojnijim atomima u svemiru - atomima vodonika nastalim u prva tri minuta posle Velikog praska. Uz slikovit i dramatizovan misaoni eksperiment uz pomoć mobilnog telefona - dočaravaju se nezamislivo velike udaljenosti do nebeskih tela od Sunčevog sistema do dalekih galaksija.

Performans je izveden prvi put u osnovnoj školi Nancy Ryles (Beaverton, Oregon, USA), zatim na Univerzitetu u Ženevi (Konferencija Show Physics), na astronomskom kampu „Letenka 2009", u Domu omladine u Beogradu (u okviru umetičke izložbe Milice Živadinović „Vreme Tetraktisa"), u osnovnim školama u Barajevu i Pančevu, na Narodnoj opservatoriji u Beogradu, u Biblioteci šabačkoj i na Novogodišnjem sajmu u Beogradu (tokom osam časova prezentacije performans je videlo ukupno oko 200 dece i roditelja). Tokom 2009. godine performans je videlo ukupno preko hiljadu dece, roditelja i nastavnika.

Astronomski kamp „LETENKA 2009", Fruška gora, jul 2009 - Projekat „Svest o Univerzumu" predstavljen je učesnicima kampa u vidu nekoliko aktivnosti:
  1. Održano je predavanje „Popularizacija astronomije u S.A.D." sa akcentom na neformalno učenje, planetarijumske filmove, naučna igrališta i kampove za decu najmlađeg uzrasta (ciljna grupa od 4 do 12 godina), multidisciplinarnost, vezu astronomije sa drugim prirodnim naukama (korelaciju sa nastavnim predmetima drugih prirodnih nauka i nastavnim programom hemije, fizike, biologije, geografije i matematike).
  1. Performans „Balon, čaša vode i mobilni telefon" predstavlja jednostavnu radionicu u kojoj deca uče osnovne pojmove o nastanku, sastavu, strukturi i veličini Univerzuma, koristeći dobro poznate predmete i analogije iz svakodnevnog života.
  2. Astronomska radionica (za decu od 6-14 godina pod imenom „SVEST O UNIVERZUMU"): Rad u grupi od 5-7 dece obuhvatao je neformalne razgovore o astronomiji, astronomima, najnovijim otkrićima i kosmičkim misijama, pregled literature, savete za čitanje nebeske karte, uputstva za orijentaciju u prostoru i prepoznavanje cirkumpolarnih sazvežđa. Radionica je trajala 60 minuta, a radioničari su posle radionice bili aktivni učesnici tradicionalnog programa LETENKE „Šetnja kroz Sunčev sistem".
  3. Noćni rad sa decom (grupa od 5 najmlađih polaznika) podrazumevao je praktična posmatranja zvezdanog neba i sazvežđa, orijentaciju u prostoru pomoću zvezde Severljače, upoznavanje sa radom teleskopa i astronomima amaterima iz Srbije, Slovenije, Hrvatske i Makedonije.

Tribina posvećena vezi astronomije i umetnosti u Biblioteci grada Beograda, Pored predavanja pod naslovom „Astronomija. Inspiracija. Umetnost", u kojem je predstavljen projekat „Svest o Univerzumu", prikazana je video projekcija svih do tada pristiglih (oko 100 likovnih) dečijih radova na konkursu „Na tebi je da otkriješ svemir".

Program obuke nastavnika i profesora „Galilejevi učitelji 2009", Narodna opservatorija Astronomskog društva „Ruđer Bošković", novembar-decembar 2009 - U okviru ciklusa od 16 predavanja, prva dva predavanja posvećena su osnovnim ciljevima obuke (predavač mr Nataša Stanić): povećanje naučne svesti i svesti o Univerzumu kod nastavnog kadra (od pretškolskog do srednjoškolskog uzrasta) i pokretanjem inicijative za uvođenjem astronomije u škole (posebnih lekcija u okviru predmeta srodnih nauka i zasebnog predmeta - izbornog ili redovnog). U okviru

predavanja detaljno je predstavljen projekat „Svest o Univerzumu", likovno-literarni konkurs „Na tebi je da otkriješ svemir", predstavljene su knjige popularne astronomije („Pogled ka zvedanom nebu" dr Milutina Tadića, „Zvezdani gradovi" mr Nataše Stanić i „AstrolAgija" od dr Milutina Tadića i mr Nataše Stanić) i predstavljeni su elementi performansa „Balon, čaša vode i mobilni telefon".

Podrška projektu „Svest o Univerzumu" u medijima i na internetu

Radio emisija „Korak ka nauci" (Radio Beograd I program) redovno prati sve aktivnosti vezane za projekat „Svest o Univerzumu" a TV emisija  „KONTEKST 21" (Naučna redakcija RTS 2) takođe prati događanja vezana za projekte u okviru globalnog projekta „"Svest o Univerzumu" (likovni konkurs, performans „Balon, čaša vode i mobilni telefon", „Prvi mobilni planetarijum za Srbiju" i dr.) Aktivnosti su najavljivane i u emisijama „Radio Sava" (Beograd 202), „Radio podešavanja" (Studio B) i jutarnji program (TV Avala). Podrška projektu na internetu: www.astronomija..co.rs, www.astronomija.rs, www.hellycherry.blogspot.com, www.milicazivadinovic.com.

Mreža saradnika projekta „Svest o Univerzumu"

Najaktivniji saradnici projekta, veliki entuzijasti i volonteri, a pre svega ljubitelji astronomije i svoje profesije, bili su: dr Milutin Tadić (profesor Geografskog fakulteta), Marija Mišić (novinar), Marija Stamenić (novinar, dipl. hemičar), Biljana Krstin (profesor geografije), Srđan Đukić (apsolvent astrofizike), Milica Živadinović (slikar), Dragana Ilić (bibliotekar), Ružica Vrhovac (pedagog i novinar), Saša Golubović (dipl. ekonomista), Natalija Stevanović (arheolog i bibliotekar), mr Tatjana Marković Topalović (profesor fizike), Dragana Đokić (učitelj), Svetlana Lukić (vaspitač), Maja Ljubičić (vaspitač), Danijela Nikolić (profesor srpskog jezika), Gordana Dešić (učitelj), Tamara Lujak (pisac), Gordana Maletić (pisac), Laza Lazić (pisac, književni kritičar), Milan Jevtović (profesor fizike), Aleksandar Otašević (astrofizičar), Branko Simonović (astronom-amater) i Ana Zlatanović (apsolvent astrofizike i novinar).

Projekti planirani za školsku 2010/2011. godinu u okviru projekta „Svest o Univerzumu"

Dvodnevni seminar za nastavnike i profesore „Galilejevi učitelji" - očekuje se akreditacija od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (koordinator projekta „Svest o Univerzumu" je jedan od tri autora Seminara i svi ciljevi projekta su ugrađeni u ciljeve i aktivnosti  predviđene na Seminaru).

Jednodnevni seminar za usavršavanje vaspitača, nastavnika, saradnika u nastavi i bibliotekara „Zvezdani detektivi" - očekuje se akreditacija od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (koordinator projekta „Svest o Univerzumu" je jedan od dva autora Seminara i svi ciljevi projekta su ugrađeni u ciljeve i aktivnosti  predviđene na Seminaru).

Svest o Univerzumu - projekat za razvoj popularizacije astronomije kod najmlađih uzrasta planiran je u okviru godišnjeg plana rada Astronmskog društva „Ruđer Bošković" za 2010. godinu, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

On-line škola astronomije" u okviru projekta „Svest o Univerzumu"- projekat podsticanja, promocije i popularizacije astronomije na internetu za decu svih uzrasta (po principu „no child left behind"). Očekuje se da će projekat podržati Ministarstvo nauke republike Srbije za 2010. godinu.

Koordinaror projekta „SVEST O UNIVERZUMU ZA SRBIJU":

Stanic_potpis

Mr Nataša Stanić

Predavač u Planetarijumu Astronomskog društva „Ruđer Bošković" u Beogradu

Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Sve troškove za odlazak na konferenciju i boravak u Ženevi snosio je Univerzitet u Ženevi.

Podržan od Nacionalne kancelarije UNESCO-a za Srbiju, projekat je, ispred Društva astronoma Srbije učestvovao na konkursu UNESCO-a u februaru 2008. i jula iste godine odobrena je donacija od 24 000 USD.

Dopunjen i dorađen od strane SPoC-a za Srbiju, Nikole Božića, projekat je poslat na konkurs za donaciju od strane Međunarodne astronomske unije. Zahvaljujući naporima NOO za Srbiju, organizovan je uvoz doniranih galileoskopa i pokriveni su troškovi transporta.

U organizaciji Nacionalnog komiteta za astronomiju, Astronomske opservatorije u Beogradu i Matematičkog fakulteta u Beogradu.

Konkurs je pokrenut 2008. godine na inicijativu novinarke Marije Mišić, u saradnji sa emisijom „Korak ka nauci" I Programa Radio Beograda.

Konkurs je pokrenut 2008. godine na inicijativu novinarke Marije Mišić, u saradnji sa emisijom „Korak ka nauci" I Programa Radio Beograda.

U organizaciji Prijatelja dece Barajeva, u okviru Dečije nedelje, oktobra 2009.

U okviru postavke „Muzeji su ponovo u modi"na štandu AD „Ruđer Bošković" i Društva astronoma Srbije, decembra 2009.

U organizaciji Astronomskog magazina (internet magazina) i Astronomskog društva „Lira" iz Novog Sada.

Održana u okviru umetičke izložbe „Kosmička harmonija" slikarke Milice Živadinović, septembra 2009.

Program je realizovan pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu grada Beograda za programe u 2009. godini.

Author: Mr Nataša Stanić

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...

 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka