MM2014

IZVEŠTAJ GLAVNOG SUDIJE

 

Laslo Kočmaroš
Letenka
29./30.03.2014. godine

Na Letenku sam prispeo nešto posle 19h u trenutku svečanog otvaranja Mesijerovog Astronomskog Maratona. Ceremonija je otvorena od strane domaćina takmičenja Saše Zorkića i Mileta Kočića i kratkim govorom prof. dr Dušana Mrđe. Domaćini su predstavili ekipe i sudiju i njegovog pomoćnika Milana Lazića i najavili da pred takmičarima predstoji vedra noć na Letenci i poželeli im što bolji uspeh na takmičenju. Mrđa je Maraton začinio predstavljanjem najepohalnijeg skorašnjeg događaja u astronomiji, odnosno, fizici, govoreći o detekciji gravitacionih talasa i značaju ovog otkrića. Nakon kraćeg, formalnog dela, a u vezi dokumentacije takmičenja, sledio je izlazak na poljanu pored šatora gde su takmičari već bili spremni i takmičenje je započelo nešto pre 20h. Milan i ja smo se međusobno preraspodelili na ekipe i istovremeno sudili kako bi što efikasnije vodili takmičenje. Veoma motivisani i vešti takmičari, u van redno vedroj noći, ubrzo su prijavili i prvi objekat, galaksiju M31 i prateću grupu galaksija. Ovom prilikom je detektovana inače veoma bleda M110, što je predstavljao dobar znak da je na putu i obaranje rekorda po broju opaženih objekata na Mmaratonima na Letenci do tada. Zimska i jesenja grupa objekata je uspešno detektovana već oko 21h. Sledila je čak i detekcija nekih letnjih objekata. Galaksije Velikog Medveda, Berenikine Kose, Lava i Device su detektovane po sjaju od onih naj uočljivijih do naj tamnijih, tako da je ovaj deo potrajao, praktično do pauze.

 

IMG 2962

Jak tempo takmičenja se odrazio i na sve prisutne i pojavili su se prvi znaci zamora i nadolazeće zime na nogama oko 23h. Predložena pauza u trajanju od 30 minuta je na zahtev samih takmičara odlagana sve do ponoći. Sledio je odmor i druženje u šatoru i osveženje takmičara. Tada je takmičenje završio i mlađani Luka i njegov pomoćnik Vladimir sa kojima sledi novo druženje već tokom leta.

Razgovoru i zanimljivim tema nema kraja pa se i pauza malo odužila. Usledio je nastavak takmičenja nešto pre 1h, posle ponoći. Nebo je zadržalo visoku transparenciju, a nakon prilagođenja na noćni vid, prikazali su nam se obrisi Mlečnog puta u izlasku, i to u sve više detalja da bi se na kraju prikazao u fragmentima. Kontrastan izgled je čak i zbunio neke takmičare jer su u prvi mah pomislili da su se pojavili oblaci, ali ovozemaljski. Sada su objekti poput Virpula, M51, izgledali fantastično u velikim teleskopima i Hiperion okularu. Za ne poverovatni kako je planetarka Sova, M97, bila sjajna u Mravikovom Njutn teleskopu i lako uočljiva u paru sa galaksijom M108. Ovo je bila dodatna radost kada je objakat ovakve klase bio prijavljen.

Usput, astrofotografi nisu krili svoju strast a novi Mrđin teleskop je isprobao i Gile, Marko Savić, pomoćnik Ivane Savić. Na brzinu snimljene fotografije Marsa i M13 su izgledali neverovatno dobro već i na displeju fotoaparata i to bez ikakve dodatne obrade!

Organizator je predložio paprikaš u šatoru za sve prisutne te su neke ekipe otišle na obrok, a zatim se vratile na takmičenje. Oko 2h, kompletirane su galaksije i na meti su se našla sazvežđa Škorpije, Zmijonoše, Zmije, Štita i Strelca i njihove sjajne globulare i razvejana jata. Atmosfera je bila mirna tako da je i crvenkasto jato M4, nisko nad horizontom, odlično izgledalo i kada se razbije na pojedinačne zvezde.

DSCF7638

Sticajem okolnosti, tokom maratona smo prešli na letnje računanje vremena, tako da su se prvi znaci zore najavili oko 3h45, odnosno 4h45 po novom. Usledio je rapidan nestanak Mlečnog Puta. Ekipe su prijavljivali svoje poslednje m-ove da bi poslednji bio registrovan pronalazak sjajnog Ptolomejevog jata, M7, nisko, delimično u granju krošnje drveta. Oko 5h30 smo okončali takmičenje i krenuli u šator da sumiramo utiske.

Pri kraju maratona su Luger sa Foruma i Gile uslikali Međunarodnu svemirsku stanicu, odnosno, njen blizak prolazak pored zvezde Altere u sazvežđu Orao. Na nekoliko frejmova, jasno su se prikazali i paneli svemirske stanice, po prvi put sam prisustvovao ovakvom događaju i izgledalo je fantastično!

sator

Sledilo je prebrajanje M-ova i objava rezultata. Rezultat takmičenja, bilo da se gleda pojedinačno ili sve ukupno, bio je izvanredan. Igor Parožanin i Ivana su potukli svoje predhodne rekorde. Ivana je čak nešto ranije i okončala svoje učešće. Pobednici takmičenja su bili na razlici od svega 2 M-a tako da je konačan ishod takmičenja bio neizvestan od početka pa do samog kraja a krunisano je potvrdom prethodnog rekorda od 95 objekta drugo plasirane ekipe Miloša Gagića i novim rekordom Mmaratona na Letenci prvo plasirane ekipe Ranisava Rajkovića sa ukupno pronađenih 97 M-ova. Veoma simpatičan je bio 11-to godišnji Marko Mravik, koji je uspeo da dočeka i dodelu pehara za osvojeno treće mesto za pronađena 93 M-a ali je odmah i na dodeli pehara i zaspao :)

Usledilo je tradicionalno grupno fotografisanje u zoru na poljani gde se takmičenje održava čime smo i okončali ovogodišnje druženje na maratonu.

Grupna

IMG 2962

Mesto

Naziv ekipe

Broj M-ova

1.

RA

97

2.

NOVA EKIPA

95

3.

GAME GASION

93

4.

RAS ELHANOUT

77

5.

ADNOS

76

6.

AJAINA

52

7.

ZRENJANIN

19

8.

ZENICA

17

9.

SREMSKA MITROVICA

15

10.

BEOČIN

14

 

 

Ekipe i članovi

Ra:
     1. Ranislav Rajković
     2.?
 
Nova Ekipa:
  1. Miloš Gagić
  2. ?
Game Gasion:
  1. Marko Mravik
  2. Janko Mravik
Ras Elhanout:
  1. Igor Parožanin
  2. ?
Adnos:
  1. Ratko Miljkovac
  2. ?
Ajaina:
  1. Ivana Savić
  2. Marko Savić
Zrenjanin:
  1. Luka Kerleta
  2. Vladimir Kerleta
Zenica:
  1. Behaudin Karić
  2. Faik Čičak
Sremska Mitrovica:
  1. ?
  2. ?
Beočin:
  1. ?
  2. ?

 

MM2014

MM2014: Album fotografija, Dragan Miladinović

 MM2014: Album fotografija, Stevan Marinković

MM2014: Album fotografija, Stevan Marinković

MM2014: Album fotografija, Saša Zorkić

MM2014: Startrail & time lapse

Završen Mmataron 2014 - prvi, nezvaničan izveštaj


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka