PohvalnicaPre nekoliko dana Laslu Kočmarošu, od Američkog udruženja posmatrača promenljivih zvezda (AAVSO), stigla pohvalnica i potvrda za učinjenih više od 1000 posmatranja varijabilnih zvezda. Laslova posmatranja uvrštena su bazu zvezda promenljivog sjaja koju vodi ta američka organizacija.

Povodom lepog i važnog priznanja razgovarali smo s Laslom i evo njegovih odgovora:


- Kako sam se sreo sa varijabilnim zvezdama? Eh, pa to je posledica moje želje da se bavim osmatranjem koje bi imalo nekog šireg značaja, a u skladu je sa mojim mogućnostima. Dobra strana kod posmatranja promenljivih je što se one mogu posmatrati stalno, kad god je vedra noć pa i sa periferije grada u kome živim, praktično iz mog  dvorišta.

Oprema Laslo Kočmaroš sa priznanjem AAVSO i svojom posmatračkom opremom.

Nakon nekoliko godina jurnjave svetlih asteroida poklonjenim "komarcem" ahromatom Bresser 60/760 i traganja za Mesijercima, sredinom prošle decenije, uverio sam se da je dvogled daleko bolji instrument i sva moja "ozbiljnija" posmatranja bazirao sam na njemu. Počeo sam da posmatram s jednim relativno jeftinim dvogledom, 8 x 50, i kada sam video objekte kao što je npr. M 1 u bogatom zvezdanom polju mom oduševljenju nije bilo kraja. Verovatno da su mi tada, što bi se reklo, za oko zapele zvezde i prelepi asterizmi koje nudi Mlečni put poput Vešalice, zatim otvorena jata Hi/Ksi, Plejade, M44 "Košnica", Mel 111...

Mape- Ovo me vraća u vreme kada sam studirao u Novom Satu tokom devedesetih. Jedne zimske večeri, i pored snažnih gradskih svetala, držeći u rukama mapu iz jednog od brojeva časopisa Galaksija, uspeo sam da nađem Zimski šestougao. To je verovatno bio i inicijalni trenutak za bavljenja astronomijom. Magičan sjaj plavih i crvenih zvezda stvorio je tako jak utisak na mene da se sa dvogledom krug zatvorio, a ja sam prnašao neko svoje zadovoljenje mnogo kasnije. Dodao bih i interesovanja stečena tokom studija. Oduševljenje činjenicom kolika je to energija koju jedna zvezda može da zrači, a da se ta zvezda čak i ne vidi golim okom, majušnost svakog našeg nastojanja za transformacijom nekog oblika energije u poređenju sa ovim nebeskim vatrama, zatim, činjenica da svaki oblik energije koju koristimo -transformišemo počinje sa Suncem ili nekom davno ugašenom, eksplodiranom zvezdom.

- Da je logistika važna pri bavljenju bilo čime, mogu slobodno da potvrdim. Čitajući Astronomiju nailazio sam na mnoštvo veoma zanimljivih članaka o novama i supernovama sve sa astrofizičkog stanovišta uz bogate umetničke ilustracije kakve i priliče. Praktična strana bavljenja varijabilnim zvezdama me je preko interneta odvela na stranice AAVSO-a gde sam, slobodno mogu reći, pronašao sve što je potrebno da započnem sa nekakvim ozbiljnijim bavljenjem posmatračkom astronomijom varijabilnih zvezda. Jasna posmatračka uputstva, mogućnost kreirajanja i preuzimanja mapa, interakcija u vidu deljenja rezultata posmatranja sa drugim posmatračima, godišnjaci u kojima se mogu utvrditi pogodni objekti za posmatranje.

- Vrlo brzo sam se otisnuo u svet varijabilnih zvezda počevši od R Sct u jesen 2009. godine i od tada posmatram svetlije pulsirajuće dugo periodične promenljive. Kako je vreme prolazilo, tako su i ove moje zvezde menjale sjaj tamneći i dvogled 8X50 sa limitiranom magnitudom oko 8.5 postao "tesan". Odlučio sam se za dvogled dovoljno velike aperture i ne premalog vidnog polja BTC 15X70. Na ovaj dvogled sam ubrzo potpuno i prešao uz obaveznu upotrebu paralelograma ručne izrade. Na ovaj način, dobio sam mogućnost posmatranja do granične magnitude 10.0 što mi je jako proširilo izbor zvezda, a olakšalo praćenje do tada onih sjajnih. Mire, kao zvezde koje veoma variraju u sjaju u dovoljno dugom periodu da i nedeljna posmatranja omogućavaju njihovo zadovoljavajuće praćenje, su mi bile odlična škola tako da sam naučio šta znači Purkinje efekat, a razlika u sjaju od 0,1 magnitude je uočljiva. U poslednje vreme se okrećem Njutnu TS GSO 150/750 koji mi daje mogućnost posmatranja do granične magnitude 12,5 tako da polako širim lepezu tipova dugo-periodičnih ka RV Tauri zvezdama i po neku kataklizmičku kao što su bile prošlogodišnje super nove.

- 1000 posmatranja sam skupio u periodu septembar 2009 do april 2012, s tim što je znatno veći broj posmatranja obavljen u proteklih godinu i po  dana.


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 19 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 21 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 21 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...