OrionMagzinAstronomsko društvo «Orion» je udruženje građana iz Sarajeva koje za cilj ima popularizaciju, edukaciju i naučni rad iz oblasti astronomije. AD «Orion» je nasljednik prijeratnog Akademskog astronomskog društva, koje je upravljalo astronomskom opservatorijom Čolina Kapa na Trebeviću. U tom smislu društvo aktivno radi na promociji nauke organizujući posmatranja, predavanja i škole astronomije.

Imajući na umu veoma značajnu izdavačku aktivnost prethodnog društva, donesena je odluka da i AD «Orion» pokrene izdavanje periodične publikacije pod nazivom Astronomski časopis Orion. Naš časopis se, u tom smislu, može smatrati nasljednikom časopisa “Astro amater” koji je izlazio u periodu 1974-1976. s tim da je zahvaljujući modernim tehnologijama danas uveliko olakšan izdavački rad. Samim time ovaj časopis je dostupniji široj publici s obzirom da ga je moguće besplatno preuzeti sa internet stranice:

http://adorion.ba/casopis-orion/

U drugom broju Astronomskog časopisa Orion možete čitati o novostima u svijetu astronomije, poput senzacionalnog otkriće gravitacionih valova, povodom kojeg smo uključili šire objašnjenje ovog fenomena i načina detekcije, te najnovijeg poduhvata istraživanja Jupitera, misije Juno. Također, uvrštene su opće teme, među kojima posebno izdvajamo SETI program, potragu za egzoplanetama, segment astrognozije s temom Velikog i Malog Medvjeda i primjer nove generacije velikih teleskopa (E-ELT). U cilju kreiranja sadržaja za čitaoce sa boljim poznavanjem nauke, uvrstili smo i dvije napredne teme odnosno Dinamika zvijezda: Brownovo kretanje u astronomiji i Hubble-Sandageov paradoks i tamna energija. Za kraj tu su nešto lakši sadržaji kviz i SF priča.

Prijedlozi i kritike čitalaca su svakako dobro došle na email udruženja Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

AD "Orion"


Dodaj komentar


 
 leksikon 190


stranica posmatraci2019

CURRENT MOON


tvastronomija18