Milija_Jovicic

MOJE KNJIGE

otvorenaknjiga

O knjigama koje voli priča:
Milija Jovičić
Pokretač i vlasnik sajta Viva-fizika, Petničar.


Zaista je teško odabrati knjige koje su me privukle svetu nauke, ali odabrao sam neke koje su na samom početku uticale na mene. Nekako, u petom razredu osnovne škole, ruku mi dopadne knjiga profesora Vladimira Ajdačića, „Nauka kao bajka". Do tada moj jedini kontakt sa svetom nauke je bio „Politikin zabavnik", ali kada sam pročitao „Nauka kao bajka" ostao sam fasciniran neobičnim svetom nauke. Nakon toga knjigu sam preporučio mnogim drugarima iz razreda, ali ipak bez nekog većeg efekta. Ja sam nakon knjige bio mnogo „zagrejan" za taj svet nauke, pa sam pronašao male enciklopedije nauke i fizike. A onda sam naleteo na par lepih knjiga koje bi svako bez obzira na interesovanja i nivo obrazovanja trebao da pročita, „Kosmos" Karla Segana i „Kratka povest vremena" Stivena Hokinga.

Ove dve knjige su kod mene promenile poimanje svemira. Do tada na reč svemir, ja sam imao neki neodređen strah zahvaljujući pogrešnim vestima i loše urađenim SF filmovima u kojima nas neka strana civilizacija potpuno uništava.

Međutim na formiranje nekih mojih interesovanja unutar nauke najviše su uticale dve knjige: „Božija čestica" Liona Ledermana i „Prve tri minute" Stivena Vajnberga. A mislim da bi svaki mladi čovek trebao da pročita i Fejnmanovu knjigu „Surely You're Joking Mr. Feynman". Ova knjiga nažalost još nije prevedena na srpski jezik... Fejnmana sam stavio u izbor prvenstveno zato što se radi o jednoj od najzanimljivijih ličnosti iz sveta fizike, neobuzdanom duhu i nadobudnom humoru.

Od petog razreda osnovne škole pa do danas pročitalo se dosta toga i izdvojio bih još mnogo naslova, ali ostavljam čitaocima Astronomije da i oni sami „pronađu" zanimljive naučnopopularne knjige.

Author: Dušan Pavlović

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 4 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 20 sati ranije

Foto...