7EKuspravno

SEDAM EVINIH KĆERI
Brajan Sajks
200 strana
CENA (u dinarima) Meki povez
U knjižarama 1296
Kod izdavača 990
Popust za čitaoce AM (troškovi slanja uračunati) 990 naručite

Pročitajte odlomak pdf

7EKu2Iz prologa

Odakle dolazim?

Koliko često ste razmišljali o tome? Većina nas zna svoje roditelje i njihove roditelje i možda samo toliko – odatle se tragovi gube u izmaglici. Ali baš svaki čovek u svakoj ćeliji svog organizma nosi poruku predaka. Ona je u našoj DNK, genetičkom materijalu koji se prenosi s generacije na generaciju. U DNK su upisane ne samo naše lične pripovesti nego i celokupna istorija ljudske rase. Zahvaljujući najnovijim dostignućima u oblasti genetičke tehnologije, ta istorija se sada otkriva. Možemo barem početi da dešifrujemo poruke iz prošlosti. Naša DNK ne bledi poput drevnog pergamenta; ne rđa u zemlji kao mač davno poginulog ratnika. Ne strada od vetra i kiše, ne propada u požarima i zemljotresima. Ona je putnica iz davnina koja živi u svima nama.

Ovo je knjiga o istoriji sveta kakvu nam otkriva genetika. Čitaoci će doznati da je istorija naše vrste, Homo sapiens, zapisana u genima koji potiču iz drevne prošlosti, i starija je od pisanih beležaka ili zapisa u kamenu. Ti geni pripovedaju o događajima što su se odigravali pre više od stotinu hiljada godina, a najnovija poglavlja te pripovesti skrivena su u ćelijama svih nas.

To je i moja lična priča. Budući naučnik, imao sam mnogo sreće. Našao sam se na pravom mestu i u pravo vreme pa sam aktivno učestvovao u tom čudesnom putovanju u prošlost koje nam savremena genetika danas omogućava. U skeletima starim više hiljada godina našao sam istovetnu DNK kao kod mojih prijatelja. Nisam se malo zaprepastio kad sam otkrio da smo svi mi po majčinoj liniji povezani samo s nekoliko žena koje su živele pre više desetina hiljada godina.

Na narednim stranama prikazaću vam kakva sam uzbuđenja doživeo i kroz kakve sam se prepreke probijao tokom istraživanja koja su dovela do ovih otkrića. Videćete šta se zbiva u genetičkoj laboratoriji. Kao sve životne pojave, nauka ima uspone i padove, svoje heroje i zlikovce.

 


O Izdavaču

Heliks_logoIzdavačka kuća Heliks osnovana je sa 2005. godine sa ciljem da srpsko tržište knjiga obogati najboljim svetskim naslovima iz oblasti popularne nauke. Naši čitaoci mogu da uživaju u delima pisaca koji imaju dar da formalni jezik nauke pretoče u uzbudljivo štivo što se s lakoćom čita i razume. Ričard Dokins, Brajan Grin, Mičio Kaku, Karl Segan, Met Ridli, Stiven Pinker, Ričard Fejnman, Pol Dejvis i mnogi drugi poznati autori čine stvaralačku bazu čija dela Heliks objavljuje na srpskom jeziku. Od 2009. godine u našem izdavačkom programu su i knjige srpskih pisaca, a književne oblasti smo proširili naučnom fantastikom.

Naučnopopularne knjige u izdanju Heliksa namenjene su čitaocima koji žele da dobiju jasne i razumljive odgovore na važna pitanja savremene civilizacije i tehnoloških izazova dvadeset prvog veka. One podstiču logičan i racionalan način mišljenja i kritičkog rasuđivanja, kao temeljnog životnog načela za donošenje ispravnih zaključaka.

Heliks neguje visoke profesionalne standarde - precizan i stilski oblikovan književni prevod, čitljiv slog i kvalitetnu štampu. U vremenu u kome ulaganje u znanje i kulturu predstavlja mudru odluku, potrudili smo se da naše knjige učinimo pristupačnijim osnivanjem Heliksovog kluba čitalaca. Dodatne informacije potražite na www.heliks.rs