LosaNaukau1-226

Loša nauka
Ben Goldejker
  Nagrada za naučnopopularnu knjigu godine
  u Velikoj Britaniji
347 strana
CENA (u dinarima) Mek povez
U knjižarama 1404
Kod izdavača 1090
Specijalan popust za čitaoce AM 990  naručite

Pročitajte odlomak pdf

O knjizi

Dr Ben Goldejker je napisao knjigu koja je pravi antibiotik širokog spektra za sve one koji u javnom nastupu zloupotrebljavaju nauku i iskrivljeno iznose činjenice. U Lošoj nauci se razotkrivaju farmaceutske kompanije, nadrilekari, nutricionisti, zlonamerni statističari, mediji koji izazivaju paniku pogrešno tumačeći medicinska saznanja, istraživači koji objavljuju tobožnje naučne članke o nepostojećim eksperimentima i mnogi drugi.

Loša nauka je napisana da izoštri vaša čula o svetu medicine, nauke, a pogotovo pseudonauke zaodenute u plašt učenosti. Neizostavno štivo za sve koji drže do racionalnog pristupa životu.

Pišući godinama kolumnu za britanski The Guardian, Ben Goldejker je temeljno i sistematično predstavio spregu nauke, zdravstva i medija, koja nije uvek i na dobrobit građana. U vremenu koje je obeleženo pandemijama zaraznih bolesti, u kome se panika u javnosti koristi za povećanje profita velikih farmaceutskih kuća, u kome često možemo da čujemo oprečne informacije od stručnjaka, običan čovek traži putokaz koji bi mu pomogao da se snađe u hiperprodukciji informacija koje je teško protumačiti. Ova knjiga pokazuje da često ne morate biti ekspert da biste prepoznali besmislice i intelektualne prevare. Naoružan elementarnim znanjima o tome kako proveriti da li je neki podatak verodostojan, kakva je metodologija medicinskih istraživanja, kako se ispituje delotvornost nekog leka, šta su to dvostruki slepi testovi, šta je nasumičnost, šta govori jezik statistike... čitalac postaje svestan da se iza komplikovanih rečenica ponekad kriju jednostavne istine ili – neistine.

LosaNaukapolu

 


O Izdavaču

Heliks_logoIzdavačka kuća Heliks osnovana je sa 2005. godine sa ciljem da srpsko tržište knjiga obogati najboljim svetskim naslovima iz oblasti popularne nauke. Naši čitaoci mogu da uživaju u delima pisaca koji imaju dar da formalni jezik nauke pretoče u uzbudljivo štivo što se s lakoćom čita i razume. Ričard Dokins, Brajan Grin, Mičio Kaku, Karl Segan, Met Ridli, Stiven Pinker, Ričard Fejnman, Pol Dejvis i mnogi drugi poznati autori čine stvaralačku bazu čija dela Heliks objavljuje na srpskom jeziku. Od 2009. godine u našem izdavačkom programu su i knjige srpskih pisaca, a književne oblasti smo proširili naučnom fantastikom.

Naučnopopularne knjige u izdanju Heliksa namenjene su čitaocima koji žele da dobiju jasne i razumljive odgovore na važna pitanja savremene civilizacije i tehnoloških izazova dvadeset prvog veka. One podstiču logičan i racionalan način mišljenja i kritičkog rasuđivanja, kao temeljnog životnog načela za donošenje ispravnih zaključaka.

Heliks neguje visoke profesionalne standarde - precizan i stilski oblikovan književni prevod, čitljiv slog i kvalitetnu štampu. U vremenu u kome ulaganje u znanje i kulturu predstavlja mudru odluku, potrudili smo se da naše knjige učinimo pristupačnijim osnivanjem Heliksovog kluba čitalaca. Dodatne informacije potražite na www.heliks.rs


 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...