Na kafi sa naučnikom

Razgovor o fizici svakodnevnih stvari

U nedelju 22. septembra na neobičnom mestu će se razgovarati o fizici i srodnim naukama. U ambijentu kafea „Lola“ na Novom Beogradu svi zainteresovani će moći da dođu na kafu sa naučnikom, u 18 časova i 18 minuta. Ideja je da se u neformalnom razgovoru sa naučnicima sazna mnogo toga novoga o fizici, astronomiji i svetu oko nas.

blesimetar

Prepoznajući potrebu savremenog čoveka da uživa blagodeti naučnog i tehnološkog razvoja i prateći naučna dostignuća i tehnološka otkrića, ali ne samo kao pasivni posmatrač, već kao biće koje ima potrebu da razume i shvati naučne procese, nastavlja se organizacija događaja „Na kafi sa naučnikom“, koji će publici na inovativan način prestaviti nauku i angažovane teme koje u društvu izazivaju diskusije.  

Publika kroz ovakvu vrsu događaja treba da dobije mnogo više prostora za diskusiju sa predavačem. Nakon kraćeg uvodnog izlaganja naučnika publika je ta koja preuzima inicijativu i usmerava dalji tok razgovora. Bez prepreke i barijere svi treba da se osete kao sagovornici gostiju.

„Manifestaciju „Na kafi sa naučnikom“ nastavlja da živi. Želja nam je da na nesvakidašnji, neformalni i interesantan način publici približimo naučne novosti, savremena dostignuća u nauci, tehnološka otkrića i novine tehnološkog razvoja. Ovoga pua sa vrlo zanimljivim fizičarem iz Zagreba, Sašom Cecijem, koji je i autor zanimljive knjige „Blesimetar““ – kaže Nikola Božić, pokretač manifestacije „Na kafi sa naučnikom“ i programski direktor Istraživačke stanice Petnica.

U nedelju 22. septembra, u zanimljivom popodnevnom terminu, od 18 i 18 razgovaraće se o fizici svakodnevnih fenomena kao što su sunčanje, znojenje, plima i oseka, cvrčanje cvrčaka, letnje oluje, munje i gromovi, škripanje krede, ogledanje, odbijanje kugli kod biljara i još mnogo, mnogo toga. 

Gost na ovoj tribini, ugledni naučnik iz Zagreba, Saša Ceci kaže: „Hoćemo da pokažemo koliko je za nauku važno postavljanje pravih pitanja, ali i da se vidi korisnost pogrešnih pitanja. Kroz naš razgovor provlačiće se jedno pitanje: šta je uloga, odnosno koja je svrha naučnika u modernom društvu. Moj odgovor je da je najvažnija uloga naučnika da govori istinu.“

Saša Ceci je nukelarni fizičar sa Instituta „Ruđer Bošković“ u Zagrebu, jedan od autora i voditelja naučne emisije Treći element (na HRT), potpredsednik Hrvatskog društva fizičara, autor bloga Blesimetar (i istoimene knjige) na portalu „Jutarnjeg lista“, jedan od organizatora i voditelja zagrebačkih događaja „Skeptici u pubu“, popularizator fizike na Facebooku, i urednik više udžbenika iz fizike za osnovnu školu. Uz sve to, povremeno drži nastavu na Sveučilištu u Zagrebu. 

Domaćin i ovog događanja „Na kafi sa naučnikom“ je Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica. Mesto okupljanja je kafe „Lola“ u Ulici Milentija Popovića 5v na Novom Beogradu. Ko pre dođe imaće stolicu :)

 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...