Noćas smo svjedočili meteopojavi koja se statistički događa jednom godišnje

vidulini snjeg 13022018

Snijeg u Istri u zimskim mjesecima i nije tako rijetka pojava. Jučer smo svjedočili povećim snježnim oborinama koje su osim zimskih radosti zadale i poprilično problema u prometu. Danas je već situacija znatno drugačija, vedro, sunčano vrijeme i temperature iznad ništice otapaju snježni pokrivač.

Znamo da snjeg nastaje sublimacijom vodene pare u vidu heksagonalnih, prizmatičnih ili zvjezdastih kristala koji su izmješani sa ledenim kristalima. Kada se za to steknu povoljni uvjeti temperature i vlažnosti zraka slijepljene nakupine kristala bešumno padaju na tlo prekrivajući krovove, grane, automobile bijelom kopernom.

munje i snijeg noc discovery

 

Volumenski gledano 95% snježne pahulje čini zrak, otud i ono škripanje pod nogama kada zarobljeni zrak u snježnim pahuljama istiskujemo pritiskom stopala. Iskustveno znamo da je snjeg jestiv, probali smo svi zagriznuti u snježnu kremu koja se otopi u ustima. Ono što moguće nismo znali je pojava munje i grmljavine istovremeno sa padanjem snijega. Tako nešto se veoma rijetko događa. Meteorološki izvori kazuju kako je vjerojatnost da na nekom prostoru u istom vremenu imamo pojavu munja i snježnih padalina moguća prosječno jednom godišnje. Upravo se to u centralnoj Istri dogodilo sinoć. Iznimno rijetka istovremena pojava munja i snježnih oborina zabilježena je pri Vidulini Observatori i na širem području Žminjštine.


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...