Pročitajte i iznenaditi ćete se sa podacima

Lakonska tvrdnja kako je prvog dana zime dan najkraći a noć najduža te kako se do prvog dana zime trajanje dana skraćuje a zatim produžava i nije baš točna. Ukoliko biste na testu upisali da je primjerice 18. ili 24. decembra dan bio najkraći a noć najduža zasigurno vam profesor/ica ne bi to priznao/la kao točan odgovor. No, bili biste u pravu. Bili biste u pravu i da ste napisali slijedeće datume; 18, 19, 20, 21, 22, 23. i 24. decembra. Svih je tih dana od izlaska do zalaska Sunca proteklo isto vremena, osam sati i četrdeset pet minuta! No svih tih dana Sunce nije izašlo, odnosno zašlo u isto vrijeme. Prvog navedenog datuma izlazak je bio u 07:39 a zalazak u 16:24, posljednjeg navedenog datuma izlazak je bio tri minute kasnije, u 07:42 ali je i zalazak kasnio tri minute i dogodio se u 16:27. Shvatili ste.. Osvrnemo li se pak na izlaske i zalaske Sunca tijekom decembra 2016. i januara 2017. dolazimo do podataka kako je Sunce najkasnije izašlo 02. januara 2017. i to u 07:44, prije i poslje tog datuma izlazi ranije.

visine sunca iznad horizonta tijekom godine mt

Što se pak zalazaka tiče, Sunce je najranije zašlo u 16:22  a to se događalo u vremenu od 07. do 11. decembra. Prije i poslje tog datuma Sunce je zašlo kasnije od navedenog vremena. Dana 25. decembra 2016. Sunce je bilo minutu duže na nebu nego prvog dana zime (i svih onih gore navedenih datuma, 18.-24. decembra). Vrijeme od izlaska do zalaska Sunca sve je duže, sredinom januara već postaje zamjetno u svakodnevnom životu.

Rekli smo kako je prvog dana aktualne zime od izlaska do zalaska Sunca proteklo 08:45h, mjesec dana kasnije (21. januara 2017.) za taj isti „posao“ biti će potrebno 09:21h, dan će trajati 36 minuta duže! Bez obzira na aktualno nastupanje zimskih jedinica hladnoće Sunce je svaki dan sve duže i sve višlje na nebu. Vojničkim riječnikom rečeno; zimske snage izvojevati će još taktičkih pobjeda no strateški gledano – ljeto zasigurno pobjeđuje.

izlazak i zalazak sunca prosinac sijecanj marino tumpic

Ukoliko su vam ove računice trajanja dana i noći prekomplicirane, pogledajte grafikon ilustracije vremena izlazaka (plavo) i zalazaka Sunca (crveno). Biti će vizualno jasnije a i naučili ste kako školsko gradivo nije baš potpuno točno, a to se ne odnosi samo na ovaj opisani slučaj.

NAPOMENA:

Podaci o izlascima i zalascima Sunca izračunati su za lokalitet Vidulini Observatory!