kaktus 

 

Pre oko 520 miliona godina, „hodajući kaktusi“ su tumarali Zemljom. Telo im se sastojalo od devet segmenata, od kojih je svaki imao par oklopljenih nogu, pokrivenih bodljama. Bila je to životinja, mada više liči na mešavinu ideja lošeg umetnika. Jianni Liu sa Severozapadnog univerziteta u Xi’anu otkrila je ovu hrpu šiljaja i nazvao je Diania cactiformis – „hodajući kaktus iz Yunnana”. Ona je ubeđena da je ovo predak najuspešnije grupe životinja na planeti.

Ako je Liu u pravu, Diania je jedna od najranijih predaka zglavkara (Arthropoda) – grupe u koju spadaju insekti, stonoge, pauci, rakovi, itd, kao i paleozoički heroji, trilobiti.  Sve te vrste dele telo sačinjeno od segmenata, tvrs spoljnji hitinski skelet i člankovite noge. Oni si pobednici života, najrasprostranjenija životinjska grupa na Zemlji. Postoji preko milion opisanih vrsta, čineći tako 805 svih opisanih životinjskih vrsta.


Geološka vremenska skala

Paleozoik - EKSPLOZUIJA ŽIOVTA

Era paleozoika ili „drevnog života“ sastoji se od šest perioda – kambrijuma, ordovicijuma, silura, devona, karbona i perma. Tokom kambrijuma živeli su organizmi koji više nemaju svoje predstavnike među savremenim životinjama, kao što su trilobiti, drevni zglavkari sa trodelnim telom, koji su puzali i plivali, i graptoliti, organizmi u obliku tananih grančica, koji su plutali u vodi kao plankton. Drevne vrste organizama nalik na korale, arheocijata (sitnih kupastih organizama nalik na pehare) i stromatoporata gradile su sprudove, slične današnjim koralnim sprudovima.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...