Znanstvenici već desetljećima razmišljaju o stvaranju „sigurnosne kopije“ naše civilizacije, svojevrsne suvremene Noine arke u kojoj bi bile pohranjene DNA svih danas na Zemlji postojećih biljaka, životinja ali i čovjeka, „negdje“ u Sunčevom sustavu.

drugo-sunce Eksplozija na Suncu s gigantskim CME izbojem prema Zemlji u hipu može uništiti život na Zemlji

Svijesni smo kako je svemir a time i naš planet sve samo ne mirno, statično mjesto, već izuzetno dinamični i opasni krajolik koji u trenu može s pozornice događanja izbrisati cijeli ekosustav.

Katastrofične mogućnosti udara većeg asteroida u Zemlju, pucanja Zemljine kore, eksplozije bliskih supernovih zvijezda,  namjerno nuklearno-kemijsko-biološko pustošenje planete, samo su neki od malo vjerojatnih, ali ipak mogućih, scenarija događanja u bližoj ili daljnjoj budućnosti.

cassiopeia-a-radioastronomy
Supernova zvijezda u našoj blizini sterilizirala bi naš planet, u takvom slučaju ništa nas ne bi moglo spasiti

Čovječanstvo po prvi puta u svojoj povijesti ima znanje i moć da u slučaju takovog razvoja događaja očuva svoju i druge vrste.

Dr. Bernarda Foinga, voditelj tima znanstvenika pri Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA), kaže kako se ozbiljno razmišlja o postavljanju bio-habitata na Mjesecu koja bi sadržavao svojevrsnu DNA knjižnicu svakog živog bića i biljke na planeti. Na taj način bi se osiguralo preživljavanje vrsta te omogućilo ponovno naseljavanje istih na Zemlji ili nekom drugom svijetu u slučaju nekog katastrofičnog scenarija na Zemlji. Kao znatno povoljniju lokaciju za takav grandiciozni pothvat Dr. Foing spominje i planet Mars. Od svih lokacija u našem planetarnom sustavu, Mars je najprihvatljiviji dom budućim ljudskim kolonizatorima ili (ne)sretnicima s ljudske slamke spasa – Noine arke!

asteroid_sudar
Sudar s asteroidom veličine Istre na Zemlji bi uzrokovao kraj bilo kakve vrste života

Uz obilato korištenje odgovarajućih metoda i postupaka poznatih pod nazivom teraformiranje (prilagodbe drugih nebeskih tijela prema našim potrebama), bilo bi moguće u veoma kratkom roku na Marsu ostvariti životne uvjete vrlo slične današnjim prilikama na Zemlji! No, i u toj situaciji biti će nužno još negdje, sigurnosti radi, imati „rezervnu kopiju civilizacije“, stoga se Mjesec zaista nameće kao jedan od sigurnih kandidata za očuvanje naše budućnosti.

astrobiology_space Astrobiologija ne proučava samo život izvan Zemlje već i kako očuvati Zemaljski život drugdje u svemiru.

Ovakvi planovi i razmišljanja na prvi pogled izgledaju poput (loše) znanstvene fantastike. Svijest o problematici doprla je i do političara što daje nadu kako bi i financijska strana za novu Noinu arku mogla biti osigurana u bliskoj budućnosti..

Pogledajte mlad Mjesec ovih dana na našem večernjem nebu. Pusto, hladno, bezživotno nebesko tijelo u narednim bi desetljećima ili stoljećima moglo postati dom DNA uzoraka naših potomaka-svojevrsni zalog za sigurnu budućnost.

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...