Postojanje života na drugim svjetovima oduvjek je golicalo maštu kako znanstvenika tako i javnosti. Početkom stoljeća radio emisija Rat svjetova u kojoj marsovci vrše invaziju na Zemlju doslovce je dignula na noge SAD. No čini se kako bi priča o „Marsijancima“ mogla krenuti u drugom smjeru. U aprilskom broju časopisa Applied and Environmental Microbiology objavljen je članak koji ukazuje na opasnost međuplanetarne invazije živih organizama ali u smjeru Zemlja-Mjesec odnosno Zemlja-Mars!

invazija-na-mars1
Čudne fleke na Marsu, nitko nezna o čemu se točno radi

Istraživanja provedena u laboratorijskim uvjetima kakvi vladaju na Marsu nedvojbeno su pokazala kako bi određene vrste mikroba i bakterija s Zemlje mogle živjeti na Marsu. Nitko u znanstvenim krugovima nema namjeru naseljavati Mars Zemaljskim organizmima. No, astronautičke misije dosad a napose one koje se planiraju za bližu i daljnu budućnost u svojim sastavnicama imaju za veliki cilj; traganje i pronalazak (eventualnog) života na Marsu.

Svaki put kada se na Mars spusti, ili sruši nešto sa Zemlje (sonda, rover, lender ili neuspeli orbiter) susednoj planeti, sem gvožđurije, ...

Pitanje je samo hoće li život u ma kojem obliku kojeg roboti pronađu na crvenoj planeti biti izvornog porijekla s Marsa ili s Zemlje!

Naime, tijekom priprema i slanja robotičkih uređaja na Mars (i druge svjetove) svi oni prolaze nekoliko stupnjeva dekontaminacije (sjetite se slika u kojima su inženjeri obučeni u bijela radna odijela s maskama preko lica i kapama na glavi-baš poput doktora u operacijskim salama) kako bi se letjelice sterilizirale. Poznato je i kako je takva sterilizacija gotovo u cijelosti potpuna. Ključna je riječ „gotovo“, jer poneki mikroorganizmi ipak prežive. Svojevremeno je u NASA za vrijeme Apollo misija nastala opća panika kada su astronauti dio prethodno poslane robotičke letjelice skinuli i nakon godina dana vratili na Zemlju. Analiza je pokazala postojanje kolonija mikroorganizama. Vrlo je brzo utvrđeno njihovo zemaljsko a ne Mjesečevo porijeklo. Ipak, na Marsu bi tijekom godina situacija mogla biti znatno opasnija. Ukoliko su mikroorganizmi s Zemlje tamo dospjeli kao svojevrsni slijepi putnici zajedno s robotima, mutacijom i prilagodbom na okoliš neki od njih mogli bi preplaviti Mars. Na Zemlji benigni organizmi moguće se na Marsu pretvore u prave „Aliene“ koji potencijalno mogu uništiti i izvorni Marsovski život!

invazija-na-mars2
Većina populacije Zemaljskih mikroorganizama ne bi preživjela na marsovoj površini, no tek koji centimetar ispod tla naišli bi na pristupačan okoliš

U tom smislu neki od mikrobiologa predlažu i praktično istraživanje s kontroliranom populacijom nekoliko tipičnih mikroorganizama koje bi se na Mars dopremile u strogo kontroliranoj misiji tijekom narednih godina. Njezin bi cilj bio da se vidi mogu li organizmi s Zemlje preživjeti na Marsu duži niz mjeseci i godina te što će se s njima u međuvremenu događati. Iako je riječ o vrlo rizičnoj misiji koja ako nešto pođe po zlu može kontaminirati Mars, smatra se kako bi ona napokon dala odgovor na pitanje. Jesmo li već dosad kontaminirali planetu koja je najsličnija Zemlji, te na poslijetku i kako razlikovati izvorni i infiltracijski život kada ga se tamo pronađe.

invazija-na-mars3
Odbor za doček na Marsu

Veoma je važno znati je li Mars živ ili ne. Za nekoliko desetljeća kada na njegovo tlo kroče prvi ljudi kontaminacija Marsa biti će neizbježna. Do tog vremena mi moramo saznati koga ima ili nema na Marsu te kako sačuvati tamošnji život i ekosustav ma kako on izgledao. Prema pravilu kojeg smo donjeli sami kao tehnička civilizacija – čovjek nema pravo kontaminirati druge svjetove. Mada je već i sada izvjesno kako smo to napravili u najmanje desetak slučajeva.

Rat, ili Mir Svjetova već je pokrenut, ali u ulozi „izvanzemaljaca“ (bolje rečeno „izvanmarsovaca“) nisu svemirski alieni već Zemaljska bića.

invazija-na-mars4
Rad na letjelicama za druge svjetove odvija se u sterilnim uvjetima


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...