ponovljeno 26.12.2022. 

Ukrstivši mikroskop sa kamerom dobijamo mikrograf, sićušnu fotografiju koja omogućava umetnicima i naučnicima da nam prikažu divote nedostupne golom oku.

Već trideset godina, svake godine u čast tog skrivenog sveta optički gigant Nikon organizuje fotomikrografsko takmičenje pod nazivom „Small World Competition", na opšte oduševljenje naučnika, ali i nas, običnih smrtnika. Ove godine žiri je morao da odabere pobednika između kandidata koji prikazu, recimo, jajnike anđeoske ribe, seksualne organe biljke i zarđalog starog novčića.

Pogledajmo neke nagrađene.

Pobednica za 2009. je Heiti Paves, sa Talinskog tehnološkog univerziteta (Estonija), koja je sa uveličanjem od 20X (vidi dole) slikala prašnik jedne vrste grbaštice (Arabidopsis thaliana).

Ova biljka, vrste gorčice, veoma je bitna u istraživanju osobina genoma biljaka.

Postala je popularna 2000. godine, kada je postala prva biljka kod koje je pročitan čitav genetski kod, i kada je postala model za razumevanje molekularne biologije mnogih biljaka.

cudesni_svet-1

 

Druga nagrada je pripala Gerdu Guentheru iz Düsseldorfa, koji je slikao deo peteljke cveta maslačka.

Guenther je koristio mikroskopsku tehniku „crnog polja", gde je uzorak osvetljen, ali samo ona svetlost koja se odbija od njega ulazi u kameru. Time se postiže da je uzorak svetao i jasan, u odnosu na crnu pozadinu.

cudesni_svet-2

 

Jednu od nagrada (5. mesto) uzeo je naučnik Bruno Vellutini sa univerziteta u São Paulu (Brazil). Sa uveličanjem od 40X slikao je mladu morsku zvezdu.

cudesni_svet-3

 

Ova jaja puža, uveličana 200X, fotografisao je Massimo Bruzzi iz talijanskog Emporija (16. mesto).

cudesni_svet-4

 

Ovu sliku nesvakidašnje snežne pahuljice uveličane 40X slikao je Yanping Wang sa Pekinške opservatorije. Za osvetljenje je koristio reflektovanu svetlost. (19. mesto)

cudesni_svet-5

 

Ovaj confokalni mikrograf proteina fibronektina koji se nalazi u krastama prilikom zarastanja rana na ljudskoj koži napravila je Julia Sara, iz bostonske Dečje bolnice.

cudesni_svet-7

 

Ova tajanstvena mikroskopska slika predstavlja u stvari površinu tankog sloja sapunice. Snimio ju je Tsutomi Seimiya sa tokijskog Metropolitan univerziteta.

cudesni_svet-6

 

Ako vam se slike sviđaju, preporučujem da pogledate i ostale kandidate takmičenja na sajtu http://www.nikonsmallworld.com/. Uživajte!

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...