Pričalo se na forumu.

Zanimljiva tema i rasprava na našem forumu - vredi je podeliti.

Temu otvorio: r2d2

Očigledno je naše sunce rodjeno kao druga generacija zvezde. Jedna ili nekoiko supernovih je ekslodirala i tako stvorila u samoj eksploziji bogastvo hemiskih elemenata koji su teži od gvoždja, a to bogatstvo krasi naše planete u sunčevom sistemu. Radjanje samih zvezda se dogadja u zvezdanom porodilištu u  maglinama. Konkretno, pre skoro 5 milijardi godina naše Sunce je upalilo nuklearnu baklju unutar sebe i pri tom  odpočelo igranku sa drugačijim masenim pravilima rotiranja oko centra galaksije, a uz put   polako stvarajući set planeta, i raspršujuči ostatke magline koja se našla unutar samog zvezdanog sistema. Poklapa li se to vreme sa poćetkom ponovne inflacije tj. superubrzanjem širenja svemira koji je tada počeo?

Da li postoji mogućnost pronalsaka prvobitne magline sunčevog porodilišta?

Naša zvezda koristi uglavnom vodonik  kao gorivo i samo postojanje druge generacije zvezde koja koristi vodinik može nam sugerisati da je naše zvezdano porodilište bilo obavezno ogroooman oblak vodonika koji se poprilično proteže u prostoru. Može li se izračunati koliko minmalno mora biti velika ta ogromna maglina?

 S obzirom da znamo da galaktička godina iznosi 2,2 x 10^8 , znamo spektralnu klasu, znamo prečnik rotacije oko centra galaksije,  te znamo da u bivšem porodilištu moramo tražiti  pulsara ili nekoliko njih u velikom oblaku vodonika, ima li potencijalnih zona?

 Možemo li barem odrediti kružni odesečak u našoj galaksiji gde sigurno nismo mogli da nastanemo (kao zvezdani sistem)? knp blizu središta galaksije!

Jasno mi je da je moje pitanje sa previše nepoznatih, ali voleo bih kada bi postojalo barem nagadjanje!
Nekako mi se čini da postoje mnoge nepoznanice sa kojima se susreću klasične teorije i formiranja galaksija i formiranja zvezdanih sistema...
Kao da to nije ni malo završena priča koja potpuno može da se promeni (možda uzimajuči u obzir higisovo polje dobijemo potpunu drugačiji način stvaranja zvezda i planeta i galaksija).....

Pročitajte odgovore i rasprave na forumu


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...